45493033b6eac03b2287ee6fc9afd8f7_991x648 (1)

Тодор Тодоров: Хора-ехо в цирка на Борисов, топят човките

 

Тодор Торов- Републиканци за България (1)За закон, регулиращ дейността на психолозите у нас, за регулация на работата с полиграф, за Северозапада и за мозъчната профилактика” на бившия премиер по време на предизборно събитие в гр. Бяла Слатина, Standartnews разговаря с Тодор Тодоров, водач на листата на „Републиканци за България“ в 6 MИР Враца и втори в листата в 23 МИР София

 

– Повече от 20 години работите като криминален психолог, занимавате се с разкриване на кражби, злоупотреби с конфиденциална информация, тежки криминални престъпления. Хората Ви свързват и с преговорите, които водехте с похитителя на банковия клон в Сливен през 2011. Какво Ви накара да влезнете в политиката?

– Това, което ме обърна и ме накара да взема своето решение да влезна в политиката беше една обява, която излезе по телевизията по време на първия локдаун на пандемията, в която се търсеха психолози, които да работят на телефон на доверието с цел обслужване на хората, които са в критично състояние. При това без значение дали са завършили психология, т.е. може и да са още студенти. Тогава си дадох сметка, колко нашата работа е неглижирана и всъщност нерегламентирана. Истината е, че в България 30 години чакаме Закон, който да регулира дейността на психолозите. Представяте ли си как в една такава критична ситуация, каквато беше март месец миналата година, се обажда човек, който казва: „Не се чувствам добре, искам да се самоубия. Уплашен съм, загубих си работата, нещата вкъщи не вървят и т.н.“, а отсреща е студент втори курс, например?! Как човек без завършено образование, без опит, експертиза и квалификация, може да овладее подобна ситуация? Кой го супервизира, кой носи отговорността, ако след това нещо се случи нещо нежелано и неприятно?! Този случай осезаемо наклони везните да взема решение да влезна политиката.

– Какво се случи в Бяла Слатина и какво имате предвид като казвате мозъчна профилактика” на бившия премиер?

– На 25 юни, на общинския басейн в Бяла Слатина имаше табела, която уведомява, че поради профилактика плувният комплекс няма да работи. Профилактиката се оказа предизборно събитие на членове на ГЕРБ, под ръководството на бившия вече премиер Бойко Борисов. На събитието бяха строени служители на общинската администрация, на общинските училища и представители на  ГЕРБ, разбира се, които слушаха дълга предизборна реч, докато общинския басейн, беше в „профилактика”, но явно мозъчна. Като експерт, който повече от 20 години се занимава с „хващането“ на лъжата в думите и поведението, мога да кажа, че бях впечатлен как се говореше за „сплотеност“, „единност“, „мобилизираност“ и т.н. Очевидно е, че някои хора се страхуват от евентуалната „народна любов“, която може да влоши настроението на бившия премиер и да изкара наяве тежките проблеми, които се прикриват в нашия роден град. Акцентът обаче е в това, че в казаното от бившия премиер се чуха откровени лъжи и елементарни внушения и манипулации, които мога да кажа, че бяха дори обидни за хората със средно ниво на интелигентност. Това си беше една тежка и нарцистична словесна инвазия, чиято задача беше да внуши на хората истинност и непорочност, покрити с откровени глупотевини и лъжи. И не става въпрос само за половин милиардните километри за магистрали. Обиколката на Земята по екватора е някъде около 40 000 км. Излиза, че бившият премиер е асфалтирал повече от 10 пъти Екватора. Тъжна история. Още по-тъжното обаче е раболепното присъствие и одобрително кимане на цялата редица придружаващи го, застанали зад гърба на бившия премиер. Всъщност, зад него не стояха личности, а хора – Ехо, които са се съгласили да участват в този цирк, само и само, за да продължат да топкат човчиците в кацата с меда. С мои колеги психолози направихме лингвистичен анализ на речта на бившия премиер. Жалкото е, че той надали ползва умишлено техниките на манипулация и внушения, а просто му идва отвътре. А лингвистичният прочит на речта можете да прочетете на официалната ми страница във фейсбук – Тодор Тодоров. Изводите ще си направите сами!

– Вие сте от Бяла Слатина. Да поговорим за Северозапада. Какви идеи имате за развитието на този регион?

Роден съм в Бяла Слатина и Северозападът е моята голям любов и болка. Любов, защото го вързвам с родителите и приятелите си. Болка, защото регионът опустява, хората бягат от там, защото нямат работа, нямат възможност за реализация и развитие. Искам образованието и културата да бъдат на много по-високо ниво там. Искам да се отварят малки и средни бизнеси, за да може те да се развиват, окрупняват, защото това ще помогне на местното население. Забележете, не казвам големи бизнеси, защото смятам, че е много грешно да дойде някой голям, да направи нещо голямо и след няколко години, когато неговият интерес изчезне, всичко да приключи. В момента Северозападът е най-бавно развиващият се край, но за сметка на това е с най-бързо бягащите хора от там. За съжаление обаче, в хората останали там има много страх, насаден от властимащите в последните 10 години. Това е крайно време да спре.

– Какви други идеи имате, след като вече се заявихте и като политик?

– Голямата ми цел е създаването на Закон за психологията, който не само да обслужва интересите на хората, но и да бъде регулаторен за това кой и по какъв начин и в какви случаи има право да изпълнява тази професия във всичките й разновидности. Психологията всъщност е един голям пъзел, в който има страшно много направления и аз нерядко съм попадал на ситуации, в които един психолог изпълнява различни функции – може да е детски психолог, може да е организационен психолог, полицейски психолог, семеен консултант и т.н. И не на последно място по важност, смятам, че за да има адекватно заплащане на този труд трябва хората, които го упражняват да бъдат с висока степен на образование и експертиза. Трябва да има регулация за това кой и по какъв начин носи отговорност в случаите, в които те работят. Друга моя идея и цел е регулация на работата с полиграф.Тук обаче искам много ясно да подчертая, че не искам полиграфът да бъде допуснат като законово средство в съдебна зала, това е различно! Искам в тази професия да е ясно кой и по какъв начин може да я упражнява. Това е работа с изключително висока степен на отговорност и изисква от човека, който упражнява тази професия да има висока експертиза. Полиграфското изследване не е начин да се изкарват някакви пари, а експертиза посредством, която ние се намесваме в съдбата на хората. На нас много често ни се налага да взимаме решения за това дали един човек е извършил или не е извършил тежко криминално престъпление, ние можем да спомогнем за това да се промени неговият живот в негативна за него посока, например. Поради тази причина смятам, че вече е неизбежно да се регулира и тази дейност. Друга тема от изключителна важност е създаването на класификатор на педофилите в България. Всички идеи и предложения можете да прочетете на официалната ми страница във фейсбук – Тодор Тодоров.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *