Номинациите са едно, нашите анализи, профилите, които се търсиха за кандидатпрезидентската двойка, но най-удачният и най-печелившият вариант мисля, че вчера го намерихме.
Това каза кандидатът за вицепрезидент на БСП-Лява България Илияна Йотова в сутрешния блок „Събуди се” по Нова телевизия.

Припомняме, вчера по време на вътрешнопартиен пленум Илияна Йотова бе официално номинирана за вицепрезидент на ген. Румен Радев.

Йотова бе категорична, че не очаква лека кампания. „Първата причина е изключително опасната ситуация, в която се намира Европа и нашата страна. Мисля, че това не е само мое мнение, а и мнението на българските институции”, коментира тя.

Все още липсвал основният им опонент – кандидатът на ГЕРБ, който по думите й е „енигма”. „Сигурно ще ни стане по-лесна кампанията, когато видим кой стои срещу нас”, каза още тя.

Относно възможността за компроматна кампания, Йотова посочи, че за 25 години българските граждани достатъчно много са се уморили от злобата и е крайно време всички да разберем, че общите ни интереси като нация са по-важни от всичко останало.
Ще ни трябват силите на всеки един от нас”, заяви Йотова.

Като евродепутат тя изтъкна, че е имала възможност да погледне страната отвън в последните седем години. „Ние пропуснахме много ползи. Считам, че България можеше да има много по-решаваща дума за много процеси, които стават в Европа и продължават да стават. Има огромна опасност страната ни да се превърне в периферия”, предупреди Йотова, визирайки членството ни в Шенген.

Според нея основната причина за това е, че ние изразходваме страшно много пара и енергия вътре в страната. Тази енергия и сила не се чувства навън, обезсмисли се диалогът между самите институции, заяви Йотова.

Относно изказването й – предупреждение за ген. Радев, че насреща си има най-старата партия, Йотова посочи, че няма съмнения към ген. Румен Радев, в противен случай не би застанала до него.
„Не съм го направила, за да бъде най-коментираното изказване. Бях длъжна да направя това послание, защото г-н Радев стартира с огромно доверие вътре сред нашите членове и симпатизанти, хората имат огромни очаквания”, заяви Йотова.

Кандидатът за вицепрезидент изтъкна, че един от най-големите грехове на президента Росен Плевнелиев е, че е разделил хората в България и най-вече младите хора. „Имам син на 28 години, от коя страна го причисли той – от страната на умните, интелигентните, можещите или от страната на тези, за които никой не се грижи за тях? Това е страшно”, коментира Йотова.

Тя попита какво направи президентската институция по въпроса със закритите 800 български училища и Закона за училищното образование, както и за предложението за свикване на левицата за Консултативен съвет за национална сигурност по въпросите на демографската политика и даде пример с региона на Смолян, който е един от най-бързо обезлюдяващите се в страната.

Според нея е показателно, че Плевнелиев не беше издигнат за втори мандат от собствената си партия.

Йотова подчерта, че кандидатурата на Радев е много силна и именно това е предизвикало остра реакция. „Ясно е, че срещу генерал Радев ще се води сериозна кампания, начинът, по който се води от нашите опоненти, показва тяхната слабост”, коментира още тя.

Йотова изрази възхищението си от кандидата за президент на БСП и проявената от него смелост при назоваването на проблемите на българската авиация. Според нея невъзможността на България да бъде равноправна със своите партньори е нещо, за което този човек е имал силата и смелостта да говори.

Относно евентуалната втора номинация за поста генерален секретар на ООН на еврокомисар Кристалина Георгиева, Йотова посочи, че не допуска министър-председателят да се е отметнал от думата си. „Преди няма и месец г-н Борисов написа писма до всички европейски лидери с аргументи да подкрепят Ирина Бокова”, припомни тя и изтъкна, че ако у нас за политическа чест много трудно се говори – нека да има мъжка чест.