ruse-cetar-booking-noshtuvki

Стартира информационна кампания „Преоткрий Русе – градът на първите неща“

Поредица от осезаеми промени и дейности за местните общности, постигнати в Русе, са разгърнати като част от съвместна инициатива на Община Русе и Европейския съюз

 

През последните години в Русе са извършени много промени – от обновяването на центъра на града (улица „Александровска“ от площад „Свобода“ до площад „Батенберг“) до по-скорошното озеленяване на обществените зони за отдих покрай река Дунав. Сега жителите на Русе могат да наблюдават с радост как децата им играят на обновените детски площадки през деня, а вечер да се наслаждават на централното градско осветление.

ruse-pametnik-svoboda-centarРазработени с подкрепата на Община Русе и Европейския съюз, тези постижения са представени на вниманието на гражданите по време на едномесечна (30 април – 30 май 2022 г.) информационна кампания под мотото „Преоткрий Русе – градът на първите неща“. Тя е част от съвместна комуникационна инициатива „Европа в моя регион“, която представя действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа.

Инвестициите в реконструкцията и рехабилитацията на пешеходните зони в централната градска част, обновяването на зелените площи, изграждането на детски и спортни площадки, както и на велоалеи, надвишават 20 милиона лева. Образователната инфраструктура е ремонтирана и санирана, изградени са спортни площадки, а прилежащите дворове са озеленени. Реализацията им е част от цялостен, интегриран подход на градско възстановяване и развитие, обединяващ всички обекти в единно архитектурно-пространствено, тематично и ландшафтно решение.

Участващите регионални и европейски партньори ще представят по-подробно тези постижения по време на пресконференция на 9 май (Деня на Европа) на площад Батенберг в 10:00 ч.

1(9)На местното население са предложени и редица обществени инициативи:

Фотоконкурс „Преоткрий Русе“*, който има за цел да привлече вниманието на гражданите към обновените централни части на града. Трима участници с най-добрите снимки ще бъдат наградени с професионална семейна фотосесия, както и с две семейни вечери. Конкурсът е подкрепен от популярния актьор и музикант Александър Сано, който ще бъде член на журито.

35_1„Като човек, прекарал голяма част от живота си в Русе, се чувствам щастлив и горд да виждам любимия си град да се развива. Но за да бъде по-осезаема промяната, е важно всеки един от нас да я усети и да стане част от нея. Точно заради това призовавам всички да се включат в конкурса и да покажат как те виждат Русе и защо нашият дунавски град е толкова специален“, коментира Александър Сано.

Образователна игра, която започва на 9 май по случай Деня на Европа с участието на местния инфлуенсър Мирослав Митев и ученици от основното училище „Любен Каравелов“, финансирано от Европейския Съюз. Образователната дигитална игра „Преоткрий Русе: Играта“, се състои от 8 загадки, скрити по маршрут от градски забележителности. До края на юни всяко дете и неговото семейство ще могат да се включат в търсенето на съкровищата на Русе, като сканират QR код и намерят отговорите на забавни въпроси.

За „Европа в моя регион“:

„Европа в моя регион“ е съвместно създадена комуникационна инициатива, която има за цел да представи действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа. Заедно с регионите партньори и финансираните от Европейския съюз проекти, Европейската комисия създава инструменти и възможности за диалог с гражданите и ги запознава с постиженията на проектите в близост до тях, благодарение на усилията за съвместно финансиране от страна на Европейския съюз и регионите.

„Европа в моя регион“ е също така възможност за изграждане на партньорства между регионите с цел провеждане на регионални кампании с местна насоченост, предлагащи развлекателни дейности в близост до популярни места, които са част от регионалната идентичност. Специално внимание се отделя и на дейностите, в които участват ученици.

От 2021 до 2023 г. близо 40 подобни проекта ще бъдат организирани в 8 целеви държави: България, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.

Повече информациия на:

https://ec.europa.eu/regional_policy/bg/policy/communication/euinmyregion/regional_campaigns?r=BG01

*Линк и QR code за фото конкурса „Преоткрий Русе“:

https://www.facebook.com/events/384503720251172



Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *