Capture275

Седмица преди изборите


Седмица преди изборитеСнимка: Информационна агенция „Фокус“

Седмица преди изборите резултатите на основните опоненти ГЕРБ и БСП са близки, сочат данни от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“ (изследването е независимо от външно финансиране)*. Според изследването кой ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията. Седмица преди вота формулата на влизащите в парламента остава 5+1, като сред твърдо решилите да гласуват 30,3% ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%, за Обединените патриоти – 11,5%, за ДПС – 8,1%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ – 6,5% и за коалицията „РБ – „Глас народен“ – 4,4%.
Междувременно основна тема на политическия дебат остават отношенията ни с Турция и това прави ли опити южната ни съседка да се намеси в изборния процес чрез партия ДОСТ.
Според лидера на ПП ГЕРБ разговорите с Турция трябва да се провеждат дипломатично, внимателно и добросъседски. На въпрос как ще реагира, ако турският външен министър дойде в България във връзка с референдума в Турция, Борисов заяви, че ще реагира, както досега – ще му каже, че няма работа по тези теми в България. „Имаме една уговорка и тя е границата да се пази взаимно от двете държави, да нямаме мигрантски натиск, Балканския път обикаля България“, каза още той. Борисов бе категоричен, че с ДПС и ДОСТ коалиция не е правил и няма да прави.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трябва да се каже ясно и в Европа, и на Изток, и на Юг, че имаме чест и достойнството и няма да позволим чужди господари и началници да определят съдбата ни. Нинова посочи, че тя и всички в БСП са гарант, че това ще стане, когато спечелят парламентарните избори.
Водачът на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ във 2-ри МИР Бургас и в 15-ти МИР Плевен Румен Петков обърна внимание, че ангажиралият се пряко с предизборна агитация министър на чужда държава утре може да си прати депутат в Комисията по национална сигурност или Комисията по външна политика. „Тези неща, ако президентът не ги вижда, ако правителството не ги вижда – те са много лоши“, добави той. Петков добави, че разбирам мълчанието на БСП и неадекватната позиция на ГЕРБ, но не и институционалната тишина за ДОСТ. Според него вариантите за действие са два – да бъде сезиран Конституционния съд, който да прецени дали има противоконституционни действия – агресиране от страна на институции от турска държава върху българското обществено мнение и опит за намеса във вътрешните работи. Вторият вариант по думите му е Прокуратурата да събере съответните доказателства и да ги предостави в Софийския градски съд за отмяна на регистрацията на ПП ДОСТ.
Темата коментира и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, според която БСП и ГЕРБ нямат виждания какво да направят с ДОСТ, защото са изтървали духа от бутилката. По думите ѝ не може държавните институции да абдикират от въпроса, защото темата е деликатна. Тя отбеляза, че от месеци тече процес, в който турски граждани с двойно гражданство идват и се записват в кърджалийските села пред очите на местната власт, МВР и ДАНС. Според нея ситуацията е истеризирала и това е видно за всички, особено в южните райони, където представители на ПП ДОСТ правят всичко възможно, за да провокират, да създават страхове. Дончева добави, че държавата трябва да си свърши своето, да създаде ред в изборния ден“, допълни Дончева.
Отношение по темата взе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира, че настоящата предизборна кампания е първата, в която се поставят проблеми, свързани с опасност за етническия мир в държавата. Своето мнение по въпроса изрази президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че освен, че имаме достатъчно съмнения за български партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират от Русия и настоящият държавен глава трябва да посочи и тях. По думите му външното финансиране на политически партии е забранено и службите трябва да се намесят с един аршин
Междувременно ДПС и ДОСТ си размениха нова порция обвинения. Двете партии сравняваха подписа на Ахмед Доган на писмо, което в събота представиха от ДОСТ. Тогава Лютви Местан заяви, че става въпрос за ласкателно писмо до турския президент Реджеп Ердоган, подписано през 2012 г. от Ахмед Доган. В съобщение до медиите, от ДПС отрекоха автентичността на писмото и определиха действията на дост като посредствен и откровен фалшификат. От партията изпратоха за сравнение подпис на Ахмед Доган, поставен върху друг документ, изписан на кирилица, докато в писмото, показано от Местан, е на латиница.
Въпреки това от ДОСТ продължиха да твърдят, че писмото от 2012-а е истинско. Според Местан, Ахмед Доган се подписвал на кирлица или латиница в зависимост от езика, на документа.

* Данните от проучването на „Галъп интернешънъл“ са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Бойко Борисов, ГЕРБ: Разговорите с Турция трябва да се провеждат дипломатично, внимателно и добросъседски

Разговорите с Турция трябва да се провеждат дипломатично, внимателно и добросъседски. Това каза лидерът на ГЕРБ и водач на листата на партията в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти София град Бойко Борисов в предаването „120 минути“ по бТВ. На въпрос как ще реагира, ако турският външен министър идва в България във връзка с референдума в Турция, Борисов заяви, че ще реагира, както досега. Той посочи, че ще му каже, че няма работа по тези теми в България. „Имаме една уговорка и тя е границата да се пази взаимно от двете държави, да нямаме мигрантски натиск, Балканския път обикаля България“, каза Борисов и заяви, че тази договорка работи. Според него решението на казуса е българските партии да станат толкова силни, да имат диалог по темата и да са обединими, тъй като съединението да прави силата, че българските мюсюлмани да се влеят в техните редици, както става в ГЕРБ.
„С ДПС и ДОСТ коалиция не правя. Не съм правил, няма да правя. Ясно и точно. Когато попитат г-жа Нинова тя не знам какви есемеси пише, но казва, че щяла да пита нейния електорат. Моят електорат съм го попитал, всяка вечер в залите, които отивам. Да кажат те, колко пъти тя увърта за ДПС, че щяла да пита, какво щели да ѝ кажат, как нейните симпатизанти ще кажат как ще стане коалиция. Кой ще е екип, кой ще са министрите“, коментира Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви, че той не е Корнелия Нинова и подчерта, че при ГЕРБ е ясно, че като каже „не“, значи не прави коалиция с тях. Борисов коментира, че БСП и Лютви Местан са се целували на пл. „Орлов мост“.

Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Настоящата предизборна кампания е първата, в която се поставят проблеми, свързани с опасност за етническия мир в държавата

Настоящата предизборна кампания е първата, в която се поставят подобни проблеми, включително с опасност за етническия мир в държавата. Това каза в „Неделя 150“ по БНР вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Тя обясни, че България е един от добрите примери в Европа с добър етнически мир в страната. По отношение на намесата на Турция във вътрешните работи на България, тя заяви, че позицията, която е изразил държавният глава Румен Радев, е достатъчно категорична и от висотата на този пост към този момент тя е достатъчна. „Не искам да коментирам позицията на министър-председателя, на отделни министри. Опитвам се да вляза в тяхното положение. В момента България е една седмица преди парламентарни избори. Едно доста сериозно напрежение както в страната, така и в цяла Европа. Донякъде споделям желанието и това, което демонстрират за повече предпазливост, за това да се направи всичко възможно да не ескалира напрежението, защото са много деликатни въпросите, които се засягат в тази изборна кампания“, коментира Илияна Йотова. По думите ѝ европейските държави реагират също предпазливо. „Много остра кампания проведе турският президент срещу германската държава – средства, които в една друга ситуация биха били недопустими, и те са недопустими и в тази ситуация. Както виждате изявлението на г-жа Меркел беше достатъчно предпазливо. Тя също зае позиция за това, че трябва да се направи всичко възможно да няма надпревара в провокациите от едната и другата страна“, допълни вицепрезидентът на Република България.

Агенция „Фокус“
Росен Плевнелиев: Освен, че имаме достатъчно съмнения за български партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират от Русия

Освен, че имаме достатъчно съмнения за български партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират от Русия. Това каза Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2011-2016 г. в предаването „Тази неделя“ по бТВ. По думите му външното финансиране на политически партии е забранено и службите трябва да се намесят с един аршин. „Много пъти съм апелирал за това да си даваме сметка за това какви са политическите субекти в България, кои са истинските патриоти на България, които работят за националната кауза. В момента, в който се съмняваме, че Турция се меси във вътрешните работи, да не забравяме, че и други държави го правят“, посочи той.
Във връзка със съмненията за намеса на Турция в изборния процес у нас, Плевнелиев посочи, че ако държавният глава посочи подобен проблем, ние трябва да бъдем сигурни, и да се надяваме, че той разполага с достатъчно доказателства и аргументи, включително от службите на България и на Външното министерство. „Ние бяхме свидетели на ДАНС, която в последните дни, посочи вратата обратно към Турция на няколко дипломати“, каза той. По думите му очевидно разполагаме с достатъчно данни и думите на президента, от тази гледна точка са премерени. „Тук не става въпрос само за Турция, тук става въпрос и за Русия и аз бих се радвал българският президент да посочи и на там“, коментира Плевнелиев.
„За мен е повече от ясно, че президентът Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират и да разделят Европейския съюз“, заяви той. Плевнелиев коментира идеята руският президент Владимир Путин да посети България догодина, по повод 140-та годишнина от освобождението от Турско робство. „Всяко едно посещение на руския президент е проблемно. България трябва да прецени плюсовете и минусите“, посочи той. По думите му една подобна визита трябва да бъде добре подготвена. „България трябва много внимателно да помисли как и при какви условия трябва да покани руския президент“, каза Плевнелиев. Той посъветва президента Румен Радев да преразгледа позициите си по въпросите за санкциите и присъединяването на Крим към Русия.
Плевнелиев коментира и въпроса за това дали има амбиции отново да се кандидатира за президент. „Няма да има втори мандат веднага след първия, което не означава, че не може да има по принцип“, коментира той. „Всеки проект, всяка позиция, всяка идея, с която мога да помогна на своя народ, аз съм там. Млад съм, здрав съм, амбициозен съм. Сега нямам такива амбиции, но не съм ги изключил със своето ясно послание“, каза Плевнелиев.

Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Време е ЕС да ревизира споразумението си с Турция

Време е ЕС да ревизира споразумението си с Турция. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Неделя 150“ по БНР. Тя заяви, че сериозният проблем е споразумението между ЕС и Турция за бежанците. „Първо, споразумението с Турция и ЕС на практика не показа онези резултати, които бяха заложени в самото начало. От големите цифри, които бяха заложени от връщане на сирийски мигранти от гръцките острови на турска територия, от турска територия, разселването им Европа по тази схема 1:1 в момента някъде не повече от между 1500-1600 човека са релокирани от едното място на другото“, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът обясни, че продължава да има пропускливост от турските брегове към гръцките острови, като уточни, че това е заключение на европейските агенции и на други страни. По думите ѝ това споразумение нe работи в най-важната си част – възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. „Така че при заплахите на г-н Ердоган да суспендира споразумението с ЕС, аз бих отговорила, че ЕС е време да ревизира споразумението си с Турция“, заяви Йотова.
„Закъсня отново Европа с реакцията си като единна Европа, като ЕС. Нещо повече, получи се един твърде неприятен момент“, каза Йотова и посочи, че в момента, в който е имало сериозна кампания от страна на Турция към Холандия и Германия, част от френските градове са разрешили политически митинги на турски политици на своя територия. Според нея това не е бил добър знак за Европа. „Тези заплахи на г-н Ердоган за суспендиране на споразумението с ЕС не са толкова прости, защото от трите милиарда, които Турция трябваше да получи от Европа за справяне с мигрантската криза, половината вече са усвоени от турската държава“, допълни тя. По думите ѝ Турция има необходимост от помощта на Европа в това отношение, но разговорът с ултиматуми e абсолютно непродуктивен.

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Румен Петков, АБВ: Ангажиралият се пряко с предизборна агитация министър на чужда държава утре може да си прати депутат в Комисията по национална сигурност

Има един голям въпрос. Имаш министър на чужда държава, който пряко се ангажира с предизборна агитация, която няма да я квалифицирам каква е. Този министър утре ще си прати депутат в Комисията по национална сигурност, Комисията по външна политика. Тези неща, ако президентът не ги вижда, ако правителството не ги вижда – те са много лоши. Това каза Румен Петков, водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ във 2-ри МИР Бургас и в 15-ти МИР Плевен, в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Той посочи, че когато става дума за патриоти, трябва да се каже, че е имало патриот, който е апелирал да прави черноморски флот под командването на Турция. „Друг пък съветник на патриот лобираше откровено за чужди икономически интереси за сметка на българската икономика. Тези неща може би днес обществото ни не ги вижда, но за да не го ударят по главата утре много, много тежко, от едната страна – ние трябва да спрем секциите и гласуването в Турция. От друга страна друг е въпросът какво означава български военноморски флот в момента и да го поставяш под турско командване“, допълни Румен Петков.

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Татяна Дончева, „Движение 21“: БСП и ГЕРБ нямат виждания какво да направят с ДОСТ, защото са изтървали духа от бутилката

Не може държавните институции да абдикират от всичко това, защото е деликтно. Позицията на БСП и ГЕРБ не е продиктувана от лични отношения и симпатии, а от липсата на виждания какво да направят в момента, след като са изтървали духа от бутилката. Това каза Татяна Дончева, лидер на Движение 21“ и водач на листата на „АБВ – Движение 21“ в 24-ти МИР София-град и 3-ти МИР Варна, във връзка с ДОСТ в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Дончева заяви, че по тяхно време се е случило всичко това. „Вие имате от месеци наред процес, в който турски граждани с двойно гражданство идват и се записват в кърджалийските села. Това нещо става пред очите на кметовете, пред очите на местната власт, пред очите на МВР, пред очите на ДАНС“, коментира тя.
Според нея работата е истеризирала и това е видно за всички, особено в южните райони, където представители на ПП ДОСТ правят всичко възможно, за да провокират, да създават страхове. „Същевременно прави впечатление, че коалицията ДОСТ в Северна България се държи абсолютно адекватно, но там явно имат разделение между партии по листите и по вижданията за кампанията“, коментира лидерът на „Движение 21“. „Даваме си сметка, че българските турци са умерени хора, които не биха се радвали някой да ги вкара в истерична нотка“, коментира Дончева. „Трябва да си даваме сметка и за влиянието на турското правителство върху ПП ДОСТ, което е изразено многократно и с официални техни представители. Проблемът дали нещата са изтървани съществува. Нашите активисти в Кърджали казаха, че в момента там е пълно с гости, които очевидно са регистрирани адресно по селата от месеци насам, което нашите служби и официални власти са проспали“, каза тя и определи това като изключителна тревога. По думите ѝ са нужни много адекватни мерки. Тя обясни, че според коалиция „АБВ – Движение 21“ мълчанието по въпроса не е най-добрата реакция. „Разбира се, че трябва да се пипа деликатно, разбира се, че българите не трябва да бъдат арбитри между двете групи на турския етнос, но държавата трябва да си свърши своето, да създаде ред в изборния ден“, допълни Дончева.

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Румен Петков, АБВ: Разбирам мълчанието на БСП и неадекватната позиция на ГЕРБ, но не и институционалната тишина за ДОСТ

Разбирам мълчанието на БСП. Всички си спомняме Станишев и Местан се целуваха по площадите. Имат право на своите лични отношения. Аз също съм в добри отношения с Местан. Разбирам и неадекватната позиция на ГЕРБ, защото Местан подкрепи ГЕРБ на президентските избори. Институционалното мълчание не го разбирам. Това каза водачът на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 2-ри МИР Бургас и в 15-ти МИР Плевен и член на Изпълнителното бюро на АБВ Румен Петков в „Събуди се“ по Нова телевизия. „Истеризирането доби фрапантни размери с този случай, според мен много груба инсценировка с автобуса“, каза той. „Трошим автобуса и турските телевизии, всичките, се оказват там съвсем случайно в Разград. Като в Разград нито е представител на ръководството на ДОСТ, нищо. Тази инсценировка, този стремеж да се демонстрира нещо пред обществото добива размер, който вече излиза извън рамките на нормалното“, коментира Петков и добави, че работата е изтървана.
Той уточни, че хората, които ще гласуват вече са в Кърджалийско и Хасковско и отбеляза, че двама от министрите вчера са били на границата и са обяснили, че няма наплив. „Той е приключил. Защо да го има отсега нататък. Тези хора имат своите права и на тях трябва да им се осигури гласуване, но българските институции трябва да се задействат и тук пътищата са два – единият е да бъде сезиран Конституционния съд, който да прецени дали има противоконституционни действия, дали има агресиране от страна на институции от турска държава върху българското обществено мнение, опит за намеса във вътрешните работи. Другият път, разбира се, е Прокуратурата да събера съответните доказателства и да ги предостави в Софийския градски съд за отмяна на регистрацията на ПП ДОСТ. Той уточни, че от коалиция „АБВ – Движение 21“ не могат да сезират Конституционния съд сега, а това могат да направят президентът, правителството и главният прокурор. „Ние ще се опитаме да ги мотивираме да сезират КС, ако те не го сезират, който от тях да е, това ще бъде много лошо за българските институции“, допълни Петков. Според него липсата на институционална намеса води до вътрешната ескалация. „Единият си разбил автобуса, другият вади и размята писма напред и назад. Третият пък гледам ще събира някаква група хора пред някакъв паметник“, коментира Петков.

Агенция „Фокус“
Избори 2017, ДПС: ДОСТ изфабрикува един доста посредствен и откровен фалшификат

ДОСТ изфабрикува един доста посредствен и откровен фалшификат. Това се посочва в позиция на ДПС по повод представено вчера от лидера на ДОСТ Лютви Местан писмо от Ахмед Доган до делегатите на IV конгрес на АКП, съобщиха от пресцентъра на ДПС.
„С възмущение констатираме, че докато в Европа и България ехото от патриотичното послание на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган отеква, ДОСТ изфабрикува един доста посредствен и откровен фалшификат. Г-н Доган никога не е писал и още по-малко подписвал такъв текст”, се посочва в позицията на ДПС.
„Прочее, всичко при тях е фалшификат – и амбициите, и тезите, и клетвите”, се казва още в съобщението на Движение за права и свободи, изпратено до медиите, като прилагат оригинала на подписа и фалшификата.

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *