8650e972ead165aa0ae2a05ffdb63ff6

Ръководството на ДПС не може да овладее кризата в Кърджали

Кметът Хасан Азис упълномощен да се справи с избора на шеф на общинския съвет

Централното ръководство на ДПС абдикира от избора на председател на общинския съвет на Кърджали, в който представителите на партията имат абсолютно мнозинство, но заради вътрешни конфликти помежду си не могат да стигнат до решение. Кризата продължава вече четвърти месец след местните избори миналия октомври. Без председател и постоянни комисии, взиманите от общинския съвет решения са на ръба на закона.

Дали сме препоръки на кмета на Кърджали Хасан Азис, който е изпълняващ длъжността председател на областната структура на ДПС, да реши кой да предложи за председател на общинския съвет, заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак пред Mediapool.

Не може областен председател да предлага на община, станало е някакво неразбиране, каза Хасан Азис пред Mediapool.

Според съветници от ДПС обаче Азис настоява за председател да бъде избран Халил Апти – трети мандат общински съветник. Апти е експерт в отдел „Вакъфски имоти“ в районното мюфтийство в Кърджали. Предложението за Апти е на общинските съветници, каза Азис.

Кандидатурата най-вероятно няма да бъде подкрепена от всички съветници от ДПС и не е ясно дали ще събере 21 гласа в 41-местния общински съвет. ДПС има 24 -ма съветници.

Халил Апти не се ползва с добро име сред обществеността в Кърджали, казаха общински съветници. Като негов минус посочиха, че има двойно гражданство – освен българско и турско, нямал необходимия ценз и щял безропотно да изпълнява поръчките на Азис.

Други обвиняват Апти, че клони към изгонения от ДПС лидер Лютви Местан, който се зае да прави нова партия.

Няма общински съветници на Лютви Местан в общинския съвет на Кърджали, заяви обаче Четин Казак.

Хасан Азис отказа да коментира твърденията за Апти, защото според него е несериозно.

Проблемът с избора на председател на общинския съвет в Кърджали е междуличностен, защото няколко съветници имат очаквания именно те да застанат начело, без да отчитат, че политиката е въпрос и на компромиси, коментира Азис пред Mediapool.

Източници на Mediapool разказаха, че в началото на февруари, след четвъртия неуспешен опит за избор на председател, местното ръководство на ДПС е изпратило четири номинации до Боянските сараи в София, за да може почетният председател на партията Ахмед Доган да посочи една.

Не е ясно как е минал „кастингът“, но сега топката е върната в Кърджали на кмета Хасан Азис.

Поредната шеста сесия на общинския съвет в Кърджали е насрочена за 25 февруари. Това е ден след общото събрание на Националното сдружение на общините, на което доскорошната крепост на Ахмед Доган ще е единствената община от 265 в страната без избран председател на общинския съвет.

До момента при проведените тайни гласувания нито един от кандидатите – Байрам Байрам и Раиф Мустафа от ДПС и Огнян Иванов от ГЕРБ, не успя да събере необходимия минимум от 21 гласа.

След последния неуспешен опит Байрам Байрам се отказа от надпреварата. Не е ясно дали Раиф Мустафа ще се включи отново.

Междувременно сайтът 24rodopi.com писа, че не само Ахмед Доган и Делян Пеевски, а 136 български граждани са в неофициален черен списък на Турция. В топ 30 били и тримата съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, кметът на Кърджали, бивши министри, популярни настоящи общински кметове и ключови депутати. Изданието се позовава на източници от „ръководството на авторитетна изселническа организация“, чието име не се споменава.

Нямам информация за такава забрана, никой от нашите членове не се е оплакал, коментира Четин Казак. Той уточни, че за последно е посещавал Турция през лятото на 2015 г. Според Казак публикацията може да е „лъжа“ или „спекулация“, докато не бъде потвърдена от официалните власти. Хасан Азис заяви, че не знае да има забрана за пътува в Турция.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *