Държавният глава Румен Радев се срещна с Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Срещата се проведе в Синодната палата, по покана на митрополитите от Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ).

По време на срещата двамата обсъдиха въпроси, в които двете институции си взаимодействат. Президентът Румен Радев и патриарх Неофит бяха единодушни, че само в съгласие и с общи действия  българите могат да постигнат успех като общество и държава.

Радев постави акцент върху необходимостта от ясна законова регламентация на дейността на традиционните вероизповедания у нас, която да гарантира тяхната независимост от външни влияния.

Президентът обърна внимание и на сигурността на българските граждани. Той се запозна с позицията на членовете на Светия Синод и на патриарх Неофит по този въпрос.

Държавният глава изрази готовност да инициира работна среща по въпросите на религиозното образование, в която да участват традиционните вероизповедания в страната и ангажираните с това държавни институции.

От името на Светия Синод Негово Светейшество патриарх Неофит подари на президента Румен Радев икона на Божията Майка.