Изборите трябва да бъдат проведени в срок – 28 март, с доставени лицензирани машини, всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос дали ще отложи предстоящите парламентарни избори предвид разпространението на коронавируса.

По думите му за парламентарните избори трябва да бъдат създадени всички необходими условия от държавните органи.

По темата за Република Северна Македония и трябва ли България да направи отстъпки за присъединяването и към ЕС, Радев отбеляза, че трябва да изчакаме да стихнат емоциите, да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум, защото нашите братя от Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС.

Според него това трябва да бъде един устойчив процес, където изкореняването на антибългарската реторика, на езика на омразата, където признаването на историческата истина да стане необратим процес и България да отстоява своите права.

На въпрос как вижда идеята на ГЕРБ да бъде назначен прокурор, който да разследва главния прокурор, Румен Радев посочи, че управляващите даже вече не се свенили да показват топлите си връзки с главния прокурор. Имитацията на реформи в правосъдната система само издава тяхната цел – да се бетонира статуквото и това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие, коментира още президентът.