ABV_PKF_03012019

Румен Петков: Напрежението в региона рязко ескалира

Румен Петков: Напрежението в региона рязко ескалира и АБВ е единствената политическа партия в страната, която реагира

Напрежението в региона рязко ескалира и АБВ е единствената политическа партия в страната, която реагира. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите той коментира рязкото влошаване на международната среда за сигурност и възникване на взривоопасни точки за възможен конфликт в региона.

„САЩ обявиха денонсиране на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, последваха бездушни декларации на ЕС и НАТО и, практически, не последваха никакви действия, които да доведат до стъпки за гарантиране на сигурността на Европа и на света. Т. е. заплахата от възстановяване на ядреното въоръжение, ядрения сблъсък, ядреното противопоставяне от най-мрачните години на Студената война се превръща във все по-голяма реалност“, каза Петков и припомни, че още на 7 ноември миналата година АБВ предупреди изрично, че това денонсиране може да превърне България в плацдарм на военни действия и на разполагане на военни въоръжения, в това число и ядрени, така и на обект на контрамерки.

„Нито една институция, нито една парламентарно представена политическа сила не взе отношение по въпроса. Нещо по-лошо – парламентът и правителството подминаха въпроса, а това идва да покаже, че всъщност в Народното събрание реалните проблеми, свързани със сигурността на държавата и на нашите граждани, не се дискутират. АБВ настоя за парламентарен дебат. Той не се състоя“.

Румен Петков коментира, че последвалата серия от действия по темата сочи неспособността на нашите институции да гарантират сигурността на гражданите в най-широкия смисъл.

Председателят на ПП АБВ посочи като пример и заявката на Косово за създаване на армия – стъпка, която противоречи на всички международни актове, с които голяма част от държавите признаха Косово и отбелязана от НАТО и ЕС като „крайно неприемлива“. Липсата на адекватни действия по въпроса сочи двоен стандарт за държавите от Алианса.

Петков е категоричен, че като член на НАТО страната ни трябва да реагира за въоръжението на Косово от страна на САЩ. „Като член на НАТО трябва да реагираме, защото това е в нашия регион. Никой нормален човек няма съмнение, че между Сърбия и Косово напрежението ескалира до степен военен конфликт. Косово и Албания обявиха създаването на единни гранично-пропускателни пунктове. Албания е член на НАТО.

На къде отиваме? Имаме определена система за сигурност, Албания е кандидат член на ЕС, това означава пряк достъп на Косово до тези база данни. Никой не се противопоставя, обявява се като първа стъпка за премахване на границите. Двойните стандарти достигат своя връх“, коментира Румен Петков.

Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка посочи, че заплахата за прекратяване на договора, сложил край на Студената война, е с една крачка по-близо. „България блесна с отсъствието си при гласуването за денонсиране на Ядрения договор между Русия и САЩ. Това стана в навечерието на коледните празници, когато ООН не прие резолюция за запазване и съхраняване на т.нар. Ядрен договор.

„Това гласуване потвърждава намерението на САЩ за излизане и денонсиране на Ядрения договор. Подобно действие ще отвори пътя на острата конфронтация в Европа. Тази радикално различна ситуация е тест за управляващите в България. От тях зависи да формулират и отстоят националния интерес и сигурност“. Заячка подчерта, че по време на гласуването в ООН държавата ни не присъства и няма взето отношение по въпроса.

„Каква е позицията на България по общата позиция на ЕС? Престъпление е да не се вземе отношение по темата. Ние от АБВ настояваме от пасивен наблюдател и регистратор на събитията, България да си върне ролята на уважаван партньор в ЕС, НАТО, ООН и да бъде лидер не само на Балканите, но и в Черноморието“. Заячка каза още, че страната ни би могла да инициира процеси, с които да подсигури Черноморската и енергийната си сигурност.

В контекста на темата за национална сигурност Георги Илчев, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ, коментира и доклада от военния министър за купуването на самолети F-16. Той заяви, че приемането на доклада за закупуване на тези самолети противоречи на предишно решение на Народното събрание.

„Противно на приетите вече правила и рамки е всичко това да се промени, да се делегира на Министерски съвет и да бъде превърнато в междудържавен договор, без последваща ратификация от Народното събрание. Георги Илчев подчерта, че АБВ е против промяната на правилата. И всяка промяна на заложените параметри от Народното събрание, като цена, плащане и доставка, показва или корупция, или брутален политически натиск, но във всички случаи, неспособност  на българските държавни институции да отстояват собствените си правила.

Той добави, че партията ще следи този въпрос и начинът, по който ще мине гласуването и вземане на решение със съответните доводи. „Това, което се случва до момента показва една унизителна позиция, която заема българската държава пред европейските партньори и пред всички. Ние показваме, че не можем да реализираме конкурси и да спазваме правила, които сами си задаваме“, посочи още Илчев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *