3a7c11179481c6d84ff4b707b8c7154c

Родители на деца с увреждания протестираха срещу държавната политика към тях

Те настояват за цялостна реформа и комплексни услуги, а не за помощи на парче

Майки на деца с увреждания се събраха в сряда на протест пред Народното събрание с искане за реформа в политиките на държавата спрямо тях. Преди ден правителството увеличи размерът на месечните помощи за деца с увреждания като я диференцира според степента на увреждането – 930 лева за деца с над 90% увреждания, за децата с увреждане от 70% до 90% – 450 лв., а за тези с между 50% и 70% увреждане – 350 лв. на месец.

Според протестиращите майки това далеч не е достатъчно, тъй като те се нуждаят от комплексна грижа и социални услуги. Освен това след навършването на пълнолетие хората с увреждания се оказват със социална пенсия от 130 лв. и еднократна помощ от 80 лева, без потребностите им да се променят на практика.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и депутати от ГЕРБ излязоха пред сградата на Народното събрание, за да разговарят с протестиращите родители, но бяха посрещнати със скандирания “Оставка“.

Цялостна политика, а не помощи на парче

“Ще ви дадем едно дете с увреждане и с тези 930 лева, които ни се дават, бъдете майка, издържайте се, ходете на лекар, купувайте лекарства и живейте в „Надежда“ на шестия етаж без да имате рампа и достъп до каквато и да било достъпна и съпътстваща среда“, обърна се една от протестиращите към политиците.

“Искаме цялостна политика за хората с увреждания. Искаме парите да се изразходват за това, за което е необходимо – за компенсиране на последствията от уврежданията“, коментира една от участничките в протеста Красимира Обретенова. Тя се появи на протеста с табелка на врата “Диагноза чиновник”.

“Ние сме жертви на тази диагноза, подложени сме на административен геноцид. Не може заради уврежданията на децата ни да се краде и лъже, че хората с увреждания получават пари. Не нищо не получават. Ще има и гладна стачка, ако не се тръгне към реални действия от страна на администрацията в рамките на месец. Просто не можем да продължаваме така”, заяви тя.

Да подкрепи протеста на майките пред парламента дойде и актрисата Теодора Духовникова, която публикува своя снимка оттам в профила си във “Фейсбук“, придружена от коментар “Защото не е нормално да взимаш успокоителни, преди да отидеш в социалните служби“.

 

Протестиращите имат сериозни възражения и срещу програмата за лични асистенти. Майките лични асистенти получават 360 лева месечно ако са на половин работен ден и освен това са в постоянна несигурност дали ще бъдат одобрени по програмата за лични асистенти. Освен това след навършване на 18-годишна възраст на децата няма предвидени достатъчно социални услуги, а родителите трябва да кандидатстват за попечителство, за да останат лични асистенти, което е свързано със съдебни разходи.

Майка на 33-годишен мъж от Русе разказа, че е в резервите в списъците за социални асистенти, а синът й е лежащо болен и не може да говори от момента на раждането си. Тя заяви, че след първото й участие в протеста нейни близки са я предупредили, че така само ще си навреди и няма да я одобрят за асистент на детето си.

Родители настояват да бъдат назначавани на пълен 8-часов работен ден като социални асистенти на децата си, тъй като така или иначе не биха могли да работят нищо друго.
Сред малкото позитивни изключения в системата за грижа за хората с увреждания са дневните центрове, които облекчават работата на родителите с различни рехабилитационни и занимателни услуги, но и този тип центрове са малко на брой и достъпът до тях е ограничен.

Шествието в подкрепа на хората с увреждания тръгна от площад Народно Събрание към Министерския съвет, където в знак на протест беше хвърлена купчина плюшени играчки.

Протести на родители на деца с увреждания имаше и в други градове на страната.

Държавата обеща разкриването на 500 центъра за хора с увреждания

“Предвиждаме в следващите 2 години по линия на европейските средства да създадем мрежа от 500 центъра за хора с увреждания в големите градове. Предприемаме стъпки да осигурим възможност с по-широк кръг от дневни центрове, не само за деца, но и за лица с увреждания над 18 години“, съобщи социалният министър Зорница Русинова.

Тя посочи, че с предприетите от правителството промени за първи път се диференцира помощта според увреждането на детето, а съвместно със здравния министър Петър Москов подготвят реформа в ТЕЛК.

Предизборна експлоатация

Протестът на майките неминуемо стана повод за политически престрелки в парламента. Депутатите от БСП лява България напуснаха пленарната в знак на протест с отхвърлено тяхно предложение да се включат в седмичната програма законови промени, предвиждащи увеличаване на помощите за деца с увреждания.

“Уважаеми колеги от ГЕРБ, казахте, че предложението ни за увеличаване на средствата за децата с увреждания е предизборно. Но нека повторя – 15 октомври 2015 г. е внесено, когато нямаше президентски избори. Казахте, че е популистко – защо тогава сте го подкрепили в социалната комисия”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“От 20 април има внесен още един законопроект по искане на майките на деца с увреждания, който предвижда отпадане на таксите за дела за попечителство. Това предложение внесохме след предишната среща с тях. От 20 април до сега не е минал през комисия на първо четене, но не е разпределено. Това показва отношение на политическа партия ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов към бедните, децата с увреждания, слабите хора, които не искате да подкрепяте, каза още Нинова.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *