kronoshpan (2)(1)

Републиканци за България: Предизборно, съветниците от ГЕРБ – Велико Търново се сетиха за здравето на съгражданите си

 

 

Негативното влияние на завода „Кроношпан“ върху чистотата на атмосферния въздух във Велико Търново, за което жителите на града настоятелно алармират, бе системно неглижирано от страна на кмета и неговите съпартийци от групата на ГЕРБ в Общинския съвет.

В навечерието на поредния парламентарен вот обаче, от ГЕРБ се сетиха да бранят здравето на хората, а общинските съветници излязоха с декларация. От Републиканци за България бихме искали да им припомним, че извън предизборните периоди, темата пак е важна за жителите на Велико Търново.

Ние многократно сме поставяли на дневен ред въпроса със замърсяванията, причинени от дейностите на дървообработващото предприятие. Имахме много срещи с най-потърпевшите жители на близките квартали, но през цялото време, никой от местните управници не се развълнува от проблема.

На 28 май 2021 г. внесохме и официален сигнал до Община Велико Търново и МОСВ, след като експертите еколози в ПП „Републиканци за България“ извършиха обстойна проверка и откриха цели дни с липсващи данни за състоянието на въздуха.

Прикрива ли се информация за замърсеността на атмосферния въздух във Велико Търново, бе основната тема на питането ни, като въпросите бяха съвсем конкретни. От великотърновския кмет  искахме информация също и за това, какви мерки са били предприети по опазване здравето на жителите.

Едва в началото на юли 2021 г. получихме един, съвсем формален, отговор от РИСВ – Велико Търново, в който се съдържат принципни позиции, без конкретика, каквато явно умишлено е била избегната.

Отговор от кмета на Община Велико Търново не беше получен, но броени дни след внасянето на нашия сигнал, в официалния сайт на Общината бе публикувана информация, че две автоматични станции следели запрашеността на въздуха в реално време, както и, че „за последните 30 календарни дни не е регистрирано нито едно превишаване на средните дневни стойности ФПГ10 и ФПЧ2,5.“ Същото бе разпространено и чрез медиите.

По подобен начин проблемът се замиташе години наред и местните управляващи от ГЕРБ оставаха слепи и глухи за него. Но явно, че чудеса се случват и чудото на изборите ги е накарало да прогледнат.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *