Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19 в УМБАЛ „Света Анна“.

„Ваксинирам се днес, защото този свят без ваксините нямаше да е такъв, какъвто го познаваме. Вярвам, че учените са си свършили работата. Дойде спасението, което ние очаквахме. Много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам“, заяви проф. Ангелов пред журналисти, след като му бе поставена ваксината.

Здравният министър се чувства добре часове след ваксината срещу COVID-19

Здравният министър се чувства добре часове след ваксината срещу COVID-19

Инструктиран е да си следи състоянието и да съобщи на лекарите

Председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на Военномедицинска академия (ВМА) генерал Венцислав Мутафчийски също бе ваксиниран срещу COVID-19, той обясни, че дойде нашето оръжие срещу COVID-19.

Oтец Тихон от Българската православна църква също бе ваксиниран срещу COVID-19.

Пред журналисти здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че днес България, заедно с почти всички европейски държави се изправя в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу коронавируса.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира – „ваксинацията е свобода“

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията

Вярваме, че със започването на ваксинирането ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всички усилия бяха обединени, за да може ваксинирането да даде своя резултат, подчерта здравният министър.

Проф. Ангелов се чувства добре след ваксинацията, както и преди нея. След втората ваксинация и изработването на антителата не би следвало при наличието на антитела в тялото на човек, той да може да се зарази. Би следвало веднага антителата да унищожат вируса и да няма възможност за повторно заразяване, надява се здравният министър.

За него търсенето на акцент с превозването на ваксините срещу COVID-19 с бус за кренвирши не е приемливо, защото България не е единствената държава, в която се случва транспортирането на ваксините. Проф. Ангелов даде пример с Канада и САЩ, където частни логистични компании за сладолед и риба тон превозили логистиката на ваксините.

Проф. Ангелов очаква протегната ръка и на други български производители за логистиката на ваксината. Пренесените ваксини от София за Пловдив, Бургас и Варна се слагат с хладилници с нормален температурен режим и не се замразяват. Хладилниците, осигурени в РЗИ-тата на температура минус 70 градуса ще се използват при следващите доставки на ваксини през месец януари.

Ген. Мутафчийски: Дойде нашето оръжие срещу COVID-19

Обновена

Ген. Мутафчийски: Дойде нашето оръжие срещу COVID-19

Тези малки флакончета ще ни върнат прегръдката и целувката с близки

Здравният министър счита, че не опаковката е важна, а съдържанието. За нас е изключително важно да осигурим ваксина до всички РЗИ-та в страната и всички хора да имат достъп до ваксината. Търсенето на такова послание не е някакъв вид постижение, а хуморът считам за неуместен, защото всяка една помощ, която е навременна и полезна в полза на хората, категоричен бе проф. Ангелов.

Той увери, че няма проблем ваксинираното лице да е носител на коронавирус. Проф. Ангелов се надява информацията за ваксините да стигне до голям брой хора, за да може да чуят истината такава, каквато е. „Винаги съм се питал защо хората ги е страх от тъмното, но според мен ги е страх, защото не знаят какво има в тъмното. Когато осветим цялата истина за ваксините, считам, че хората ще направят своя избор“, акцентира проф. Ангелов.

Здравният министър увери, че ваксинацията няма да натовари здравето на хората, ако имат антитела.

След поставената ваксинация, трябва да се внимава със социалните контакти, за да може да се избяга от възможността за повторна зараза с COVID-19, призова проф. Ангелов.

Проф. Балтов: С ваксината хората ще живеят свободно

Проф. Балтов: С ваксината хората ще живеят свободно

Проф. Гигов: Призоваваме всички да се ваксинират, това е единственият изход, ефективността е 95%

Министърът на здравеопазването остана в УМБАЛ „Света Анна“ 15 минути, за да бъде наблюдаван дали няма да прояви някакви странични ефекти. Целта да се покаже, че ваксината е безопасна. В болницата са доставени 100 дози от ваксината. След всяка ваксинация пациентът ще бъде наблюдаван от лекар в рамките от 15 до 30 минути, уточни директорът на лечебното заведение Славчо Близнаков.

Веднага след здравния министър бяха ваксинирани отец Тихон от Българската православна църква , д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

Отец Тихон заяви, че твърдо вярва в Бог. „Той е казал на онези, които са създали ваксината как да го направят и те са го направили добре. Аз самият съм ваксиниран срещу всичко, което може. Само срещу ебола не съм. Жалко е, че трябва да се ваксинират хората. По време на светлите празници искам да запаля една светлинка, че ще можем да посещаваме църквата и да се виждаме с близките си, ако се ваксинираме. Днес е Стефановден и ние ще служим на християните като пример за предпазване от тази болест“, категоричен бе той.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?