e66304f2ff20292a09c06b285c5b76d6

Протести в София и Бургас срещу мигрантите

Протест срещу бежанците блокира центъра на София в петък вечерта. Около 300 души се събраха на площад „Света Неделя“ с искане за „прочистване на България от мигрантите“.

В Бургас протестираха около 50 души срещу изграждането на мигрантски център в село Звездец, което е на около 40 километра от града.

Организатор на шествията беше Движение „Национална съпротива“.

В столицата протесният митинг започна в 20 часа в петък и се водеше от Петър Низамов, станал известен като Перата. Мъжът, който преди месеци ловеше бежанци със „свински опашки“, този път се беше „въоръжил“ с микрофон и реч, написана на няколко страници.

„Всички лица, които са получили неоснователно право на убежище, да бъдат незабавно експулсирани от България в страната на произхода или в страната, през която са навлезли в България. Всички лица, които са виновни за издаването на тези недействителни документи, да бъдат осъдени. Искаме България да наложи вето на поетите задължения на страната по Дъблинското споразумение. Даваме 30-дневен срок на правителството, след което преминаваме към ефективни протести за сваляне на правителството. Ние всички сме обект на атака, така че това е самозащита“, проете Петър Низамов – Перата.

След речите, протестиращите се отправиха пеша от Съдебната палата до Лъвов мост – районът, в който се събират най-много бежанци.

Протестът продължи до 22 часа и до ексцесии, напрежение и сблъсъци не се стигна. Полицията беше прочистила района от мигранти преди това. Почти всички се проверяваха за документи, оръжие или алкохол.

Петдесетина души се включиха в протестното шествие срещу мигрантите и в Бургас, което също мина под засилено полицейско присъствие.

Униформени със специално обучени кучета, части на жандармерията и цивилни бдяха за спокойното протичане на проявата.

Протестът започна със скандирания „Българи – юнаци“ и „Мигрантите – вън“ и завърши пред сградата на община Бургас с ръкопляскания, българския химн и звън на училищен звънец, който би една от най-ентусиазираните участнички – касиер-домакинът от уличище в Айтос Лада Димитрова.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *