Прокуратурата на Република България се самосезира и ще разследва твърденията на „Ел Периодико“.

Припомняме, че статията със заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“ излезе на 21 февруари 2020 г.

Целта на разследването на прокуратурата е да се изяснят сочените данни за извършено престъпление от общ характер. По линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Каталуния разследва Бойко Борисов за пране на пари

Обновена

Каталуния разследва Бойко Борисов за пране на пари

За това съобщава испанският вестник „Ел Периодико“

Припомняме, статията твърди, че каталунската полиция и прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел – Барселона. Разследването е започнало през месец март 2019 г. след сигнал от българското гражданско движение „БОЕЦ“.

Според испанските власти от предполагаемата престъпна схема се е облагодетелствал бившата моделка Борислава Йовчева, чиято възможна връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й имат участие в две фирми със седалище в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над 5 млн. евро от 2013 г.

"Къща нямам, омаскариха ме", оплаква се Борисов и цитира "Братя Карамазови"

„Къща нямам, омаскариха ме“, оплаква се Борисов и цитира „Братя Карамазови“

Премиерът показа инфраструктурни проекти пред Дончев, Нанков и Горанов