Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши поредна проверка на приетите от общинските съвети разпоредби на подзаконови нормативни актове, с които се налагат ограничения, забрани и санкции, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) службите за контрол могат да използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство (скоба) и да прилагат принудителна административна мярка „преместване на пътното превозно средство без знанието на собственика“, извършвана основно чрез т. нар. „паяци„. Тези наказателни мерки обаче могат да бъдат приложени само при наличие на стриктно формулирани предпоставки.

Скобите и паяците в София незаконни, обяви съдът

Скобите и паяците в София незаконни, обяви съдът

Съдът определи и за нищожен режима за локално паркиране

В хода на проверката на ВАП става ясно, че има разрешения, с които прилагането на принудителната мярка е възможно и при условия, несъществуващи в закона. Например при престояване на задържаното със скоба транспортно средство в зоните за платено паркиране за време в повече от платеното.

Установено е и че общинските съвети са приели наредби, регламентиращи административни нарушения в противоречие със Закона за движение по пътищата.

Налице са и случаи на санкциониране в по-малък размер в сравнение със законово предвидените размери на глобата – при нарушаване на забраните за паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини и зелени площи, както и на специално обозначени места, обслужващи хора с увреждания.

Скобите и паяците в София незаконни, обяви съдът

Скобите и паяците в София незаконни, обяви съдът

Съдът определи и за нищожен режима за локално паркиране

Открити са и общински наредби, уреждащи забрани за „престой“ и „паркиране“ в противоречие с разпоредбите на ЗДвП.

С оглед на установените противоречия към момента са подадени 23 протести до административните съдилища против наредби, действащи на територията на общини Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград, Панагюрище и др.

Проверката на ВАП продължава.