655-402-more

Проектът „Бургас-Александруполис“ отново е актуален за Русия заради турските проливи

Николай Токарев

Проектътза строежа на петролопровода „Бургас-Александруполис“ може да бъде възобновен при трудности с ползването на черноморските проливи, заяви шефът на руската компания „Транснефт“ Николай Токарев, цитиран от руската агенция ТАСС във вторник. Коментара си той направи в отговор на въпрос за възможните проблеми пред доставките на руски петрол през Босфора и Дарданелите заради ситуацията в Турция след неуспешния опит за военен преврат.

 

„Транснефт“ е лидер на руския консорциум, в който влизат още „Роснефт“ и „Газпромнефт“, държащ 51 на сто от проектната компания за изграждането на тръбопровода, която първоначално България искаше да бъде ликвидирана, заради прекратяването на проекта от наша страна, но после се отказа с мотив реализация на други проекти.

 

Токарев заяви, че българските партньори „приятно са изненадали“ с намерението си да запазят общото дружества, в което останалите 49 на сто си делят поравно България и Гърция.

 

„Буквално наскоро ние получихме официално уведомление затова, че те са поддръжници на запазването на перспективите пред проекта „“Бургас-Александруполис. Те са против ликвидацията на компанията, създадена за проекта и замразена (след решението на българския парламент за денонсиране на междуправителственото споразумение с Гърция и Русия за петролопровода – б. ред.). Сега всички в нея са заинтересовани, включително българските партньори“, каза представителят на „Транснефт“.

 

Проектът не е пратен в архива, тъй е разработен и при необходимост може да бъде изваден от папките и да започне работа по него. това е един от вариантите“, каза той.

 

Токарев напомни, че съществуващата компания все още се финансира. По думите му Русия е била готова да прекрати дейността й, за да не се търпят финансови загуби от издръжката й, но „след като влязохме в практическата плоскост на тази инициатива, нашите български партньори ни уведомиха, че биха искали да запазят тази компания и да участват в работата й“.

 

Малко по-различна е версията на българското финансово министерство, което е собственик на българското дружество, участващо в проекта. След като миналата година стана ясно, че България съди руските и гръцките акционери в проектната компания „Трансболкан пайплайн“ заради отказа им да ликвидират дружеството, в началото на юни 2016 г. финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че делото е прекратено.

 

„Прекратихме делото, защото гръцката страна предложи компанията да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти като инфраструктура. Ние приехме този аргумент, тъй като разходите за поддържане на тази инфраструктура са пренебрежимо малки, за да може да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти между България и Гърция, свързани с диверсификацията в енергетиката. Затова оттеглихме иска в холандския съд в Амстердам“, каза Горанов тогава пред Mediapool.

 

Токарев не коментира по-същество как би могло да се възобнови проектът за строеж на петролопровод от Бургас до гръцкото пристанище Александруполис, чиято цел бе руският петрол да заобиколи Босфора. Капацитетът му се планираше да е 35 млн. т годишно. проектен капацитет от 35 млн. т годишно.

 

 

 

По последни оценки преди прекратяването на проекта от българска страна през 2011 г. цената му надхвърляше 1 млрд. евро и така стойността на българския дял се оценяваше на около 300 млн. евро. Срещу това София щеше да получава годишни такси между 30 и 50 млн. долара.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *