OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Президентът на IOV WORLD получи Почетния знак на EAFF

Кармен Д. Падила, президент на Световната организация за фолклорни изкуства IOV WORLD бе удостоена с Почетна грамота и Почетния знак на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ. Високото отличие ѝ бе връчено лично от президента на Асоциацията, Калоян Николов.

Г-жа Падила е едно от най-големите имена в областта на световните фолклорни изкуства. Тя посети старопрестолния град по покана на ЕАФФ, в съдействие на Министерство на Туризма на Р България, Община Велико Търново и Община Несебър. Високопоставената дама бе съпровождана от Вълко Любенов – доктор хонорис кауза по фолклорна музика и танци на Анстед Юнивърсити ЮКей, продуцент и хореограф, заместник-председател на Комисия 6 към Mеждународната организация за фолклорно изкуство IOV World – ЮНЕСКО.

Кармен Д. Падила изнесе лекция във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ на тема „Ролята на младите хора в запазването на културното наследство”. Високопоставената гостенка запозна преподаватели, студенти и радетели за запазване и популяризиране на народните традиции с дейността и структурата на IOV. С видеофилм представи акценти от дейността на организацията по света и по-специално на активността на младите хора в организирането на младежки фестивали за различни изкуства и подкрепата им от много институции и организации.

Хармония, мир, взаимно разбирателство и уважение към културата на другия! Ако хората, които взимат решения, погледнат в нашата посока ще разберат, че можем да спрем войните. Когато служим на собственото си общество за запазване на нашите традиции и идентичност като нация, трябва да помислим къде можем да бъдем ефективни в нашата сфера.“, отбеляза г-жа Падила по време на лекцията.

По време на престоя си във Велико Търново, тя и г-н Любенов участваха в работна среща с г-н Николов в офиса на ЕАФФ, на която бяха обсъдени бъдещите съвместни дейности на двете организации. Проведена бе и среща с общинското ръководство на Велико Търново, в лицето на зам.-кмет Снежана Данева и Нелина Църова – Директор Дирекция „Култура и туризъм“.

След официалната част бяха разменени и подаръци: Кармен Падила получи като подарък ръчно изработена на Самоводската чаршия керамика, реплика на археологически артефакт от разкопки на крепостта Царевец, както и дискове с филма „Велико Търново- в сърцето на историята” и аудио визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. От своя страна г-жа Падила дари Общината с филипински сувенир – дърворезба, изобразяваща слънце, възприета за символ на щастието в островната държава.

Освен деловата част, програмата на Кармен Д. Падила включваше поднасяне на цветя на паметника на основателя на ЕАФФ – Илиян Николов, туристическа обиколка из историческите забележителности на Велико Търново, както и представяне на Аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“.

Г-жа Падила сподели въздействието, което е оставил у нея досегът с културните и исторически забележителности на старата българска столица така:

Впечатлена съм от стария град и старата търговска улица, както и от Музея „Възраждане и Учредително събрание“. А спектакълът „Звук и светлина“ е уникален. Градът има всички добри аспекти на културата, комбинирани с модерния живот“.

След София и Велико Търново, посещението на Кармен Падила продължи в НУФИ  „Филип Кутев“ –  Котел и град  Несебър,където тя бе приета от кмета Николай Димитров/на снимката горе/.

Снимки от посещението може да разгледате на официалната страница на ЕАФФ във фейсбук.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *