Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по Плана „Юнкер“ за „Биовет“. Заемът е отпуснат от Европейска инвестиционна банка. Той има за цел повишаване на нивата на производство и научно-изследователска дейност в областта на животните.

Гаранцията за него е от Европейския фонд за стратегически инвестиции – централен стълб по Плана Юнкер. В резултат на финансирането ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, министър-председателят Бойко Борисов присъстваха на подписването на днешното споразумение от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделският министър Румен Порожанов и изпълнителният директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Юнкер похвали България за липсата на бюджетен дефицит

Юнкер похвали България за липсата на бюджетен дефицит

Председателят на ЕК е категоричен, че проблем с корупцията има, но такъв проблем има на други места

Европейският комисар Фил Хоган, отговарящ за земеделието и развитието на селските райони, посочи, че Селскостопанският сектор в Европа осигурява 44 млн. работни места.

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че проектът е изключително важен за развитие на ветеринарната сфера и здравеопазването на животните.

Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: съоръжение за ферментация в Пещера, Южна България, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград, Североизточна България, за производството на ваксини за животни.

Проектът също така ще даде възможност на предприятието да провежда научноизследователска и развойна дейност в областта на микробиологията и разработването на нови продукти като ваксини и ензими, както и за подобряване на производствените процеси и изготвяне на лекарствени форми.

Борисов е сигурен, че България пази най-добре европейската граница

Борисов е сигурен, че България пази най-добре европейската граница

Готови сме за Еврозоната, фискалният ни резерв е пълен и покриваме критериите, готови сме и за Шенген