На следващи евентуално предсрочни избори ще се гласува изцяло с хартиени бюлетини, защото БНБ няма никаква готовност да осигури специализираната хартия, която гласуваха депутатите в Изборния кодекс.

Това стана ясно от коментара пред News.bg на народния представител от „Продължаваме промяната“ Стою Стоев, член на правната комисия. Ние предложихме изслушване на ЦИК с цел да разберем, ако се приемат в този вид изборните правила, по какъв начин ще гласуваме на едни евентуално предсрочни избори, подчерта той. От ЦИК не е върнат отговор, поясни депутатът.

Ветото върху Изборния кодекс - поправителен изпит или хладнокръвен диктат на мнозинството

Ветото върху Изборния кодекс – поправителен изпит или хладнокръвен диктат на мнозинството

Явор Божанков пита БСП къде са да защитят хартията

Другата институция, ангажирана с изборния процес БНБ обаче е изпратила отговор на народните избраници. News.bg разполага с копие на отговора от печатницата към БНБ, от което става ясно, че институцията до този момент дори не е информирана за изискванията за хартия, а при най-добро стечение на обстоятелствата ще са необходими не по-малко от две седмици за получаване на оферта. След това сроковете за производство варират между 4 и 8 месеца. Освен това се предупреждава и че печатницата на БНБ не разполага с оборудване за разрязване на малки ролки, затова и при доставка ще бъде използван подизпълнител.

БНБ няма никаква готовност да осигури специализираната хартия за машинния вот, заяви още Стоев. Аз си мисля, че ако има скорошни предсрочни избори, е възможно ЦИК да реши да не провежда машинно гласуване, предположи той. Според него напълно е вероятно следващият вот да е изцяло хартиен. „Аз смятам, че това е била и първоначалната идея – индиректно, скрито да се приеме гласуване само с хартиени бюлетини, изтъкна народният представител. За местните избори е възможно да се осигури хартията, но за едни по-скорошни и предсрочни избори няма да има машинен вот, по мнението му.

Попитан защо ЦИК са отказали да бъдат изслушани от депутатите, Стою Стоев отговори: „ЦИК е политически орган и не иска да дава отговори, защото това ще повлияе на политическото мнозинство, което има превес в ЦИК“. В същото време три от новите партии нямат свои представители в изборната администрация.

125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

125 гласа преодоляха ветото върху хартията в Изборния кодекс

Дори и с прегласуване, поискано от ПП, промените минаха

Припомняме, вчера парламентът преодоля ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, което означава и че на следващите избори ще се гласува смесено – с възможност всеки гласоподавател на избира между машина и хартиена бюлетина. Влизат в сила и нови изисквания за машинното гласуване, въпреки че разписката от машината няма да е част от протокола на комисията и подадените гласове ще се броят само ръчно.

От въпросното писмо от Печатницата на БНБ става ясно, че към дата 12 декември институцията не е информирана изобщо за новите изисквания към хартията за машинно гласуване и за да отговорят както на въпросите, така и на изискванията за следващите избори, трябва да бъдат информирани за вида на хартията, начина на отпечатване от машинния принтер, изискуеми параметри съгласно спецификацията на машините за гласуване: грамаж на хартията, ширина на ролката, максимална дължина на ролката. Ѕ, диаметър на шпулата, както и за необходимото количество ролки при провеждане на избори.