317-419-rosen-plevneliev

Политиците не били изненадани от отдръпването на Плевнелиев

ГЕРБ и ДБГ упрекнаха Радан Кънев. Валери Симеонов е доволен. ДПС мъдро заключиха, че картината се изяснява

Цветан Цветанов и Валери Симеонов. Сн. БГНЕС

Оповестеният от Росен Плевнелиев отказ от втори президентски мандат незабавно бе вкаран в политическия арсенал на ГЕРБ и управляващото крило на Реформаторския блок срещу опозиционно ориентираната част от реформаторите, които поискаха широко проевроевропейско обединение за нов мандат на Плевнелиев. Точно седмица след като ДСБ излезе с това предложение, а впоследствие то бе подкрепено от още три формации в РБ (всички без СДС и ДБГ), каузата увисна в очакване но нова обединяваща фигура.

 

И докато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да балансира между протоколна благодарност към свършеното от президента Плевнелиев и обвиненията към ДСБ за „забит нож в гърба“ му, съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов направо сам се потупваше по гърба, за това, че след като принуди ГЕРБ и половината реформатори да „опраскат“ ветото на президента, сега е „опраскана“ и кандидатурата му.

 

Далеч по-лесно бе на лидера на БСП Корнелия Нинова, която използва случая, за да нападне държавния глава „по устав“, повтаряйки всички опорки на левицата срещу прозападния курс на Плевнелиев.

 

ДПС се удържа стратегически в умерен тон, а лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който преди яростно атакуваше президента, сега изрази съжаление, че няма да се кандидатира.

 

Цветанов: Единствените разрушители на дясното са ДСБ

Цветан Цветанов, който няколко пъти в изминалите месеци правеше ехидни намеци, че Плевнелиев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ, защото „номинацията трябва да има здраво семейство“, в петък обяви, че Плевнелиев все пак е бил разглеждан от ГЕРБ като кандидат за втори мандат.

„Но той на първо място слага лични причини, нека все пак да търсим донякъде възможната причина и в единствените разрушители на дясното в годините на прехода – това е ДСБ, и в лицето на техния председател и на членовете на ДСБ, които се изказваха през последните няколко дни както за предложения, които абсолютно не бяха съгласувани с президента Плевнелиев, и ако не от нещо друго, поне от уважение към президентската институция, трябваше да продедат политически разговори“, каза той.

По думите на Цветанов това е забиване на нож в гърба на президента. „Можем само да тълкуваме донякъде тези предложения на ДСБ са провокирали за по-бързото произнасяне на позицията на президента“, добави той и уточни, че все пак след като Плевнелиев е имал лични мотиви, явно е бил дълбоко убеден, че няма да се кандидатира за втори мандат.

 

Всички трябва да бъдат еднакво уважавани – от Първанов до Плевнелиев
„По политическата част на днешния акт мога да кажа, че както действащият президент, така и избраните през периода на демокрацията, могат да бъдат давани оценки само положителни, защото те са пряк избор на избирателите. Типично за българската политика е, когато някой заяви, че няма да се кандидатира за някоя позиция или вече не е тази позиция, всички да се хвърляме върху него и да бъдем като едни диви животни. Както към покойния Желев, така и към президента Стоянов, Първанов и сега Плевнелиев – това са хора, които трябва да бъдат уважавани и трябва политиците да се възползваме от техните международни контакти, ако те могат да доведат до развитието на страната“, каза още Цветанов.
ГЕРБ оценява високо работата на президента Плевнелиев в тежкия политически период, в който имаше много тежко противопоставяне, допълни той: „Това е единственият президент, който състави в един мандат два служебни кабинета и успя да намали това противопоставяне, за да бъдат проведени два извънредни парламентарни избора и разбира се да имаме днес парламент и да работим по всички тези приоритети, за които говори и президентът – съдебна реформа, антикорупционно законодателство, за което също ще бъдем консолидирани, и всички стъпки със секторните политики – пенсионна реформа, енергийна ефективност.“

 

Зеленогорски: Колегите да признаят грешка
„Не знам дали някой има полза или не, но фактът, че колегите не прецениха ситуацията и направиха голяма грешка. Хубаво е поне да кажат: „Да, сгрешихме. Беше грешка“, заяви пред журналисти съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в отговор на репортерски въпрос дали ДСБ са изчистили пътя на ГЕРБ за друг кандидат за президент.

„Реформаторският блок оценява положително мандата на Плевнелиев, особено по отношение на твърдата линия за евроатлантическата ни ориентация. Не съм много щастлив, че част от колегите в Реформаторския блок, опитвайки се да го убедят да се кандидатира, всъщност го убедиха да не се кандидатира. Това показва, че трябва да бъдем много внимателни, когато предприемаме политически действия, защото те могат да стигнат до много драматична развръзка, както в момента“, каза още Зеленогорски.

 

Радан Кънев: Опитахме се да го убедим да се кандидатира за втори мандат
Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред Mediapool, че този ход е бил очакван.
„Нашата цел беше да убедим Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат. Очевидно обаче убеждението му е лично и много твърдо. Новата ситуация налага нова концепция за действие, но няма нищо спешно, тъй като единственото спешно беше бе да се опитаме да го убедим. При положение, че това не се случи, са необходими спокойствие и диалог“, каза Кънев пред Mediapool.

 

Цветанов се кълне, че няма да издигат Ирина Бокова за президент

 

Според Гроздан Караджов от гражданската квота на РБ, има вариант ГЕРБ да поискат Ирина Бокова да е кандидат – президент и това е било казано по време на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

 

Подобна вероятност бе категорично отречена от Цветанов. „Никога, по никакъв начин името на Ирина Бокова не е обсъждана в ГЕРБ, както и евентуална подкрепа към нея, уморихме се от неверните твърдения на ДСБ. Сега чувам за евентуална такава номинация. Доколкото съм запознат, Ирина Бокова е нашият много достоен политик, който оглавява ЮНЕСКО. Българското правителство е издигнало нейната кандидатура за бъдещ шеф на ООН. Няма нищо вярно в това. Уверявам ви, че никога по никакъв повод името на Ирина Бокова за бъдещ кандидат-президент или за подкрепа от ГЕРБ не е стоял на дневен ред, никога не е обсъждано”, увери Цветанов.

 

Валери Симеонов: Добра новина

 

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов определи решението на президента като добра новина: „Без значение дали причината Росен Плевнелиев да не се кандидатира отново е свързана с отхвърленото вето или е негова лична, това е добра новина. Пореден безличен президент на България си заминава.“
По думите му това не бил човек, който може да понесе сериозни натоварвания, негативни атаки и прочие. „Добре си е обезпечил бъдещето, има къде да се оттегли“, допълни той. Сравнително верни решения във външната политика на България и дотолкова, каза още съпредседателят на ПФ в коментар за изтичащия мандат на държавния глава.
Румен Петков: Решението е продиктувано от средите на ГЕРБ
Според зам.-председателя на АБВ Румен Петков решението на Плевнелиев е логично и е продиктувано от средите на ГЕРБ: „Решението е оправдано, обяснимо. Не мисля, че буди изненада, не мисля, че сварва партия ГЕРБ неподготвена, напротив, няколко месеца вече лидерите на ГЕРБ обясняват, че търсят кандидат за президент с всички специфики, изключващи господин Плевнелиев. Той постъпи достойно. Така трябваше да направи. Може би закъсня и сега изглежда малко като изпъден и разбира се, очерта провала на половината от Реформаторския блок, каквото и да значи това, както и неспособността им да направят сериозен анализ на политическите ресурси, с които разполагат те самите.“

 

Корнелия Нинова: Това е най-социално нечувствителният президент на България
Председателят на БСП Корнелия Нинова повтори основните обвинения на партията си към държавния глава: „Изглежда е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа за втори мандат, а и той не беше за тази работа човек. Вместо да обединява, много често разделяше нацията, като вземаше позиция на една или друга страна. Водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност в определени моменти. Това е най-социално нечувствителният президент на България. Нито веднъж не оспори закони, не наложи вето на закони, които отнемаха права – здравната реформа, образователната реформа, пенсионната реформа. Налагаше вето на закони, чрез което защитаваше лобистки и частни интереси, като Закона за търговските вериги.“

 

Четин Казак: Така поне се изяснява картината

 

„Според мен решението на Росен Плевнелиев е резултат от трезва преценка за шансовете, за обстоятелствата, за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори. Това е продиктувало това негово изявление. Така поне се изяснява картината“, коментира пред репортери в парламента депутатът от ДПС Четин Казак.

 

Всеки има право на лична преценка, каза той. „Един от основните потенциални кандидати в момента дава ясен сигнал, че няма да участва, така че това открива пътя за другите кандидатури“, коментира Казак. На въпрос дали ДПС ще застане зад по-широка лявоцентристска коалиция на президентските избори, той отвърна, че до тогава има още време и преговорите предстоят.

 

„Ние от ДПС бяхме заявили, както знаете, че когато наближат изборите, ще направим нашия анализ на ситуацията, като видим кои са основните кандидати, които ще бъдат издигнати. Ще видим съобразно това нашата стратегия дали да издигнем наша собствена кандидатура или не и кого да подкрепим от кандидатите“, каза той.

 

Запитан дали според него ДСБ са сгрешили, предлагайки обединение около втори мандат на Плевнелиев, Четин Казак каза: „Самият факт, че президентът направи това свое изявление, показва, че явно това е бил някакъв самостоятелен ход, несъгласуван с никого“. Според него този ход не е донесъл нищо положително и ползи за никого. Четин Казак добави, че неформално президентската кампания отдавна е стартирала, а „от днес имаме нови дадености, които тепърва ще се анализират“.

 

Лютви Местан: Ще подкрепим кандидат с профила на Плевнелиев

 

Въпреки, че като председател на ДПС Лютви Местан е правил много негативни коментари за Росен Плевнелиев, в новото си качество на лидер на нерегистрираната още формация ДОСТ, той изрази съжаление заради решението на държавния глава. „Предвид профила на този президент мога да кажа едно много искрено и дълбоко жалко, жалко, че Росен Плевнелиев няма да е кандидат“, заяви Местан. „Съжалявам, че президент, откровен евроатлантик, няма да се кандидатира“, допълни той.
Ако има и нелични причини за решението му, мога да направя предположение, че Росен Плевнелиев може би е бил заставен да плати една много висока политическа цена за откровените си антипутинови позиции, заяви Местан. Той отбеляза, че фигурата на следващия президент ще е много важна. Евразийските сили дават знаци, че се обединяват, евроатлантическите сили също трябва да се обединят, подчерта той.
Основен критерий за това кого ДОСТ ще подкрепи на следващите президентски избори е дали този кандидат покрива критерия да бъде не по-малко ярък евроатлантик от Росен Плевнелиев, заяви Местан.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *