Завишено е нивото на финни прахови частици (ФПЧ) в Пловдив заради пожара в депото за битови отпадъци в района на село Цалапица, съобщи БНТ.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) препоръчва жителите на града да не отварят прозорците си, а по-чувствителните хора, болните и бременните жени да не излизат навън.

Над града се носят дим от горящото сметище и задушлива миризма, след като вятърът в района смени посоката си рано тази сутрин.

По-рано измервателната станция на пожарната не отчете опасни стойности на вредни вещества във въздуха. Тази сутрин обаче стационарните станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) са регистрирали превишения на нормите за ФПЧ.

Пожарът грай Цалапица е задържан в границите на депото за отпадъци, като не е допуснато разрастването му. Създадена е организация за извозване на земни маси и запръстяване на горящия участък. Огнеборците очакват до прая на деня огънят да бъде потушен.

БТВ информира, че в Пловдив са отчетени 70 µg/m3 финни прахови частици във въздуха, про норма от 50 µg/m3. Препоръчва се навън да се излиза с маски.