Със „срамен списък“ приключи проверката на пешеходните пътеки у нас. Проверката бе възложена от главния прокурор Сотир Цацаров през декември 2017 г.

Проверката е обхванала близо 14 000 пешеходни пътеки. Констатирани са фрапиращи пропуски, коментира Цацаров.
Начело на срамния списък са общините със системни нарушения на сигнализацията – Благоевград, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Варна.

Започва инвентаризация на пешеходните пътеки в страната

Започва инвентаризация на пешеходните пътеки в страната

Оцветените пешеходни пътеки са абсолютно недобпустими

Оценени са били и трите типа пешеходни пътеки и съответствието на вертикалната и хоризонтална маркировка.

Такава инспекция се прави за първи път„, констатира Цацаров. „Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите“, каза още той.

„Никой от нас не е длъжен да бъде потърпевш нито от управленска безотговорност, нито от липса на финансови средства“, коментира главният прокурор.

Сред констатираните нередности са два пъти повече липсващи знаци, неправилно маркиране, неправилна сигнализация.

„Разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) освен съставянето на регистър да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверка като тази да се правят ежегодно“, заяви Цацаров. Нарушенията следва да бъдат отстранени до 30 юни, при неизпълнение в срок ще се търси административно-наказателна отговорност.

Освен това след 30-ти юни констатираните най-фрапантни нарушения ще бъдат повторно проверени.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев констатира, че най-често срещаните нарушения са неправилно маркиране, износена маркировка, неизпълнена правилна маркировка, неправилно разположение на пешеходните пътеки.

За републиканските пътища министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че при около 80% от проверените пешеходни пътеки по републиканската мрежа, не е спазено изискването за тяхната ширина. Използват се и цветове, различни от белия. Освен това липсва и сигнализацията „Погледни“.

Главният прокурор Сотир Цацаров определи ситуацията в Пазарджик, например като: „оранжево небето – оранжев е градът“– предвид цветовете, използвани за маркировката .
По думите му най-големият проблем е разполагането на пешеходните пътеки на по-малко от 250 метра. „Тук не опира до средства, а до мислене“, коментира Цацаров. Така пътеките у нас се нанасят без цялостна концепция за местата на пешеходните пътеки. Така например, пешеходни пътеки, които трябва да бъдат премахнати по републиканската пътна мрежа, са 80 броя.

„Има пешеходни пътеки на автомагистрални участъци“, констатира регионалният министър. По думите му пешеходна пътека на автомагистрала – абсолютно недопустимо. Административно-наказателната отговорност е в размер от две до седем хиляди лева.

Нов протест в Благоевград заради загиналото момиче на пешеходна пътека

Обновена

Нов протест в Благоевград заради загиналото момиче на пешеходна пътека

Студенти и местни жители блокираха улицата, където стана трагичния инцидент

Припомняме, проверката на главния прокурор беше наредена след няколко трагични инцидента с пешеходци в страната в края на миналата година.  Последният такъв инцидент тогава със смъртен случай на пътя бе в Първенец, където джип връхлетя върху майка и детенцето ѝ. Възрастната жена се оказа с леки наранявания, но детето почина на място. Това предизвика бурни реакции в Първенец, където местните поискаха доживотна присъда за шофьора. Само ден по-рано кола блъсна на пешеходна пътека баща и дете в Казанлък.
В края на годината смъртни случаи на пешеходни пътеки в Благоевград и Бургас също предизвикаха голямо обществено недоволство.

Ученици и учители блокираха кръстовище в Бургас

Ученици и учители блокираха кръстовище в Бургас

В памет на 16-годишния младеж, който беше блъснат от кола край Созопол