37643394_10217468035479278_2570294221621690368_n

Петър Кънев: Трябва да работим за икономическа държава, а не бездържавна икономика

 „Искаме да предизвикаме дебат в обществото, защото всичко в темата за икономиката се представя прекалено розово. В проекта за „Визия за България“ предлагаме повече държава там, където и, когато тя е необходима и  върховенство на закона и възстановяване на доверието в съдебната система.

Държавата задължително трябва да присъства в икономиката, енергетиката, здравеопазването“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев по време на представянето на икономическата част от проекта „Визия за България“.

Той  каза още, че идеята за излизанe на държавата от икономиката е илюзорна и спекулативна. „БСП ще работи за икономическа държава, а не бездържавна икономика“, посочи народният представител.  „Нов път за икономически растеж е друга тема от визията.

В него са заложени инвестиции в нови и с висока добавена стойност производства, защото ръст на икономиката от 3-4 % не е достатъчен. На инвеститорите ще предложим „Социален инвестиционен пакет“. Това са държавно гарантирани ценни книжа с по-висока от нормалната доходност“, обясни Кънев.

Той добави, че за зелена икономика проектът предлага няколко основни принципа: опазване на околната среда; възобновяема енергия; зелени сгради, управление на отпадъците, земите и водите. „За влизане на държавата в една изключително печеливша част от икономиката, която генерира 12-13% от БВП – предлагаме, концесиите на плажовете да се премахнат, а на дървесина в държавните горски стопанства – да се забранят“, допълни Петър Кънев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *