В Перник приключи второто заседание на кризисния щаб, „обявихме бедствено положение. Основната цел е за извършване на спешни, неотложни възстановителни работи„, коментира кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНТ.

Той обясни, че министър „Караниколов е на терен с държавната компания „Монтажи“, които ще започнат още от днес строително-монтажни дейности за довеждането на по-голямо количество вода в язовир „Студена„. Знаете притокът на язовир „Студена“ е изключително нисък, оттокът е сравнително голям въпреки водния режим, който сме въвели, затова се налагат спешни аварийни дейности, които да увеличат притока към язовир „Студена“.

По думите му, „инж. Русев също има един план за действие, който е изключително евтин, надяваме се да се окаже ефективен – той включва източването на води от пещерите, довеждането и хващането на допълнителни притоци, които да бъдат насочени към язовир „Студена“. Това са действията, които ще бъдат предприети от днес.“

Във връзка с протестите в Перник Владимиров обясни, че е нормално всички да са гневни. „Трябва всички ние да се обединим за действията, които трябва да направим, за довеждането на повече вода в язовир „Студена„. Да, всички сме гневни, но това не мисля, че ще ни помогне с тази ситуация“.

Перник остава на воден режим до април

Перник остава на воден режим до април

От понеделник градът минава на нов, по-строг режим на водата

По-рано бе съобщено, че все още няма яснота дали перничани ще бъдат празнично на по-облекчен режим. Предложението на кмета Станислав Владимиров се разглежда от прокуриста на ВиК Перник.

Днес се провежда заседанието на кризисния щаб, на което трябва да се реши дали в областта да се обяви бедствено положение. Решението бе отложено вчера.  В Перник пристигна и министър Караниколов, който пое координацията на всички спешни действия, които веднага след въвеждането на бедственото положение се предприемат от страна на държавата.

От вчера перничани минаха на по-строг режим на водата – само веднъж в денонощието. Ожесточаването на мерките се наложи, тъй като първият режим с пускане на водата сутрин и вечер не доведе до сериозно подобряване на обемите в язовир „Студена“ и до множество аварии по мрежата. Затова и от МРРБ отпуснаха по спешност 2 милиона лева за аварийни дейности.

Ескалира недоволството от водния режим в Перник

Ескалира недоволството от водния режим в Перник

Недоволните жители блокираха кръгово кръстовище в града с искане виновните за водната криза да бъдат наказани,

Станислав Владимиров заяви пред Нова телевизия, че положението наистина е сериозно, тъй като дисбалансът между оток и приток продължава да е сериозен – около 280 – 300 литра срещу 40-50 приток. При това положение през февруари месец ще се достигне до мъртвия обем на язовира, което би било трагично.

Кметът заяви, че действията, които ще се предприемат са сондажи, изграждане на съоръжения и подкрепа на плана на инженер Русев, който е „изключително евтин, но всички се надяваме да бъде ефективен“. Владимиров отново обясни, че настоящето положение се дължи на много пропуснати възможности и е трябвало да се реагира адекватно още през летните месеци.

Кризата в Перник била заради погрешен модел на управление на ВиК сектора

Кризата в Перник била заради погрешен модел на управление на ВиК сектора

Нона Караджова иска четири окрупнени дружества да регулират водоснабдителния процес

Той обаче вижда вече конкретни стъпки от страна на държавата и има надежда. „Добрата новина от последната една седмица е, че има раздвижване в държавната администрация в София, защото близо месец това чудене какви точно мерки да се предприемат и по какъв начин трябва да бъдат направени, ни идваха малко в повече.“

Четири язовира под 50%: "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково"

Четири язовира под 50%: „Студена, „Асеновец, „Ястребино“ и „Дяково“

Данните на МОСВ: язовирите за напояване пълни на 38,7%, за енергетика – 67,9%

Време е по-скоро за работа, отколкото за протести, заяви Станислав Владимиров. Той заяви, че няма информация за профилактиране от страна на полицията на участващи в протестите вчера вечерта, където напрежението ескалира. Протестиращи блокираха кръстовища в града. Хората настояват за спешни мерки за решаване на проблема, искат да стане ясно кой е виновен за кризата, искат и оставки – на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие.

Кметът на Перник си пожела снежна зима и дъждовна пролет.

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Нено Димов иска питейната вода да не се ползва за промишлени цели

Припомняме, че за кризата с водата в Перник се разбра само няколко дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

До вчера хората имаха течаща вода по 10 часа на ден. Съгласно новия график в различните райони на града и околните села ще има вода по различно време. В централната градска част, кварталите „Изток“, „Мошино“ и „Тева“, както и в по-малките населени места, които черпят вода от язовир „Студена“, вода ще има от 14.00 до 22.00 часа.

Въпреки настояването на омбудсмана, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г., като обаче от КЕВР обясниха, че решението за точната цена на водата не се взима от тях, а от съответното местно ВиК дружество.

Държавата ще гласува "против" поскъпването на водата, уверява Аврамова

Държавата ще гласува „против“ поскъпването на водата, уверява Аврамова

Тя е готова да подаде оставка, ако Борисов й я поиска заради Перник

Вчера от Министерство на околната среда и водите излязоха със статистика за наблюдавание от тях водни обеми. Според тях четири язовира за питейни нужди са с под 50% запълнен обем: това са язовирите „Студена, „Асеновец, „Ястребино“ и „Дяково“.

Малко по-рано същия ден Националният статистически институт съобщи данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.