В България се води тих геноцид срещу хората в трета възраст. Българска асоциация на пенсионерите излезе с призив за минимална пенсия от 350 лв. Искането им ще бъде връчено на президента Румен Радев.

Пенсионерите готвят протестен пролетен събор на 9-ти март пред сградата на президентската администрация. Пенсионерските организации ще настояват президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност за тихия геноцид над пенсионерите, както и да инициира референдум по въпроса.

България е страната с най-ниски пенсии и заплати в ЕС, които според изчисленията на проф. Иван Ангелов – член кореспондент от Икономическия институт на БАН, са от 2,5 до 3 пъти по-ниски от сегашното развитие на икономиката. В Гърция минималната пенсия е 500 евро, в Албания 175 евро, в Македония 189 евро, Сърбия -219 евро, дадоха пример от пенсионерската асоциация.

Ганчо Попов, председател на Национален български университет трета възраст заяви, че 66% от българските пенсионери живеят под критичния праг на бедност. У нас минималната пенсия за осигурителен стаж е 161,38 лв. Така българинът, който е работил 40 години, гасне ежедневно, умира в самота.

В подкрепа на тази констатация, Попов изтъкна факта, че над 110 хиляди пенсионера се отписват ежегодно от Националния осигурителен институт. „Отписват се, защото са починали“, коментира Попов.

Той определи геноцида на българския пенсионер като по-жесток от средновековния и арменския геноцид. Пенсионерите поискаха безплатно лечение на очни болести и безплатно зъболечение, както и възстановяване на ежегодното осъвременяване на всички пенсии. Той заключи, че бедността ескалира и разликата между прекалено богати и прекалено бедни също се увеличава.

Те настояха българските управници да се поучат от румънците, които за три години са успели. „Бъдете твърди, към вас се отнасят безцеремонно. Нека да се съберат 20 хиляди, а в София има около 300 хиляди пенсионери, нека се съберат тогава и управниците ще променят отношението си“, заяви проф. Иван Ангелов. Той настоя за отделяне на 1,3 млрд. лв. годишно за увеличение на пенсиите.

Готвят великденски добавки за най-бедните пенсионери

Готвят великденски добавки за най-бедните пенсионери

Размерът още не е ясен

Той посочи, че парите могат да дойдат от санирането. „България има много по-горещи железа отколкото санирането. Още повече, че при това саниране се подпомагат не непременно най-нуждаещите се. Досега са облагодетелствани около 25 хиляди души„, заяви той. Той предложи повишение на пенсиите с 30 лв. на месец още от юли месец тази година. Така за 2018 г. минималната пенсия да стане 410 лв., а през 2020 г. – 600 лв. Всяка година месечната пенсия да расте с 50 – 60 лв, предлагат от асоциацията.

Пенсионерските организации настояха още за приемане на Закон за възрастните хора. Те възроптаха срещу престъпно-пренебрежителна политика на потискане на доходите.

На геноцид подложени пенсионерите у нас, недоволства шефът на БЧК

На геноцид подложени пенсионерите у нас, недоволства шефът на БЧК

Над 2 млн. от тях живеят под екзистенц-минимума

Държавата допълнително влошава положението на пенсионерите.

В ЕС – косвените данъци са 35% от приходите, в България 52,4%, заявиха икономистите от третата възраст. Цялото население са много повече натоварени с данъци. Преките данъци в Европа са 34% от общите данъчни постъпления, в България са 19,8%. Това било доказателство за грижовното отношение нашите власти към богатите и колко „грижовно“ се отнасят към пенсионерите.