overseas-voting-586x400-e1442997342381

Парламентът допусна референдума на Слави без редакция

Срещу него бяха ДПС и по един от БСП и РБ, останалите социалисти и „Атака“ не гласуваха

Снимка: БГНЕС

Парламентът допусна в четвъртък провеждането на референдума, предложен от „Шоуто на Слави Трифонов“, съвместно с президентските избори през есента.

Депутатите подкрепиха предложените общо 6 въпроса без да ги редактират с 131 гласа „за“, един „въздържал се“ и 18 „против“. Срещу референдума за изборните правила се обяви цялата ПГ на ДПС с аргумента, че законът не позволява национално допитване по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.

„Против“ гласуваха и по един депутат от БСП и Реформаторския блок (РБ), а останалите от групата на левицата, както и колегите им от „Атака“ изобщо не участваха в гласуването.

„Ние ще подкрепим така внесената подписка с шестте въпроса и няма да участваме в дебата, защото смятаме, че през всичките тези периоди на обсъждания в комисиите всичко беше решено. Затова, колеги, нека да се ориентираме към парламентарната ни дейност и нека да намалим емоционалното напрежение, което може да възникне от тази парламентарна трибуна“, даде начало на дебата Цветанов.

„Трябва да се замислим за тези подписки. Това се случва в навечерието от 25 годишнината от конституцията. Може би сега или на един по-късен етап трябва да отворим този дебат и да видим дали има нужда от промяна в Конституцията и промяна на политическия модел“, заяви от трибуната Мариана Тодорова от АБВ, уточнявайки, че групата й подкрепя и шестте въпроса.

Колегата й от Българския демократичен център (БДЦ) Стефан Кенов пък изтъкна, че дозата популизъм в така формулираните теми на допитването можело да доведе до опасно сриване на политическата система в страната, плурализма и дори да се увреди състоянието на МВР с абсурдни промени, които унищожават принципа на субординация. Въпреки това заключи, че ще гласува „за“, за да даде възможност на българските граждани да решат.

Димитър Делчев от РБ посочи, че групата му също подкрепя предложените въпроси, защото гласът на хората трябва да бъде чут. „По повечето от тях има полярни мнения и целта на допитването е точно тази – да се види кой какво мисли“, добави той.

Янаки Стоилов от БСП пък постави въпроса за границата между политическата, икономическата и медийната власт, заради телевизионното време всяка вечер на организаторите на допитването. По думите му „демокрация има само, когато различните ресурси на властта са в различни ръце“. „Но нека също всеки един да се запита дали несъзнателно или съзнателно зад този референдум няма да изскочат отново образите на прегрупираната българска олигархия“, добави лаконично социалистът.

„Защо вие не предложите разширяване на въпросите, всеки български гражданин да получава по 10 000 долара заплата? Няма значение, че държавата няма да може да ги плати и тя ще фалира на третия ден. Или задължително да ползва шест месеца платен отпуск, който да прекара на Варадеро“, иронизира предложените въпроси Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

В същия дух се изказа и Магдалена Ташева от „Атака“, според която е парадоксално, че „един референдум, който е рекламиран като акт, който ще измете олигархията, ще подкрепя това, което народът нарича олигархия“.

„Ами тези, които са избрани по сегашната, тоест старата система в лицето на ГЕРБ, особено в лицето на Реформаторския блок, излизат и с две ръце подкрепят този референдум, референдума, който ще ги изхвърли от политическата сцена. Обяснете този парадокс“.

„Ние сме против в тези референдуми да бъдат включени въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание и само затова ще гласуваме „против“, а не защото сме против провеждане на референдум. В заключение, господин председател, моля от тази висока трибуна да обявите 12 май като „ден на победата“ на популизма над българската конституция“, обясни позицията на ДПС Хамид Хамид.

„Не сте богове, не сте императори, трябва да спазите закона“, обърна се към депутатите от трибуната сценаристът от „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов, който е и член на инициативния комитет в подкрепа на референдума.

„За първи път може да докажете, че сте Народно събрание, което означава, че представлявате хората, като се съобразите с искането на българските граждани и спазите закона, който вие сте приели“, добави той.

След края на гласуването Йорданов изрази удовлетворението си, че „по-голямата част от депутатите бяха на нивото на длъжността, която заемат“. По думите му по време на дебатите е станало ясно, че депутатите от БСП и ДПС ще се опитат да саботират провеждането на референдума, като вече събират подписи, за да сезират Конституционния съд по темата.

Той добави, че екипът на шоуто се е консултирал с преподаватели по конституционно право от Софийския универститет „Св. Климент Охридски“ какви да бъдат въпросите за референдума. „Бяхме предвидили въпрос за до два мандата на депутатите, те ни посъветваха, че това няма да мине и ние го махнахме“, добави Тошко Йорданов.

Предложените от екипа на Слави Трифонов теми бяха внесени в парламента в началото на годината, след като бяха подкрепени с подписите на 673 481 души.

Националният референдум ще се проведе по следните въпроси:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *