От 9.00 часа на 10 август, сряда, Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които смятат да участват в изборите за народни представители, насрочени за 2 октомври.

Атанас Зафиров: Без ГЕРБ и ДПС ще търсим съюзници сред всички

Атанас Зафиров: Без ГЕРБ и ДПС ще търсим съюзници сред всички

България е обречена на широки коалиционни управления, диалогът ще продължи

Регистрирането ще продължи до 17 август, до 17.00 час, уточняват от БНР.

На сайта на ЦИК е публикувана и банковата сметка, по която трябва да се внесе депозитът от 2500 лева. Принципно, той се възстановява на партии и коалиции, стига те да са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво.

Част от необходимите документи е и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията и списък с имената и с единния им граждански номер.

Подписът трябва да е положен с квалифициран електронен подпис пред лице, упълномощено от партията или от коалицията.

Всеки избирател може да участва само в един списък.

Подписът трябва да е положен с квалифициран електронен подпис пред лице, упълномощено от партията или от коалицията, лица или. Всеки избирател може да участва само в един списък.

За провеждането на парламентарните избори Централната избирателна комисия (ЦИК) ще получи близо 9.990 млн. лева.

В същото време правителството поема ангажимент да осигури допълнителни средства за Комисията, ако се сключат договори за логистика и техническа поддръжка на машините за гласуване, както и за други материали, необходими за обезпечаването на вота с устройствата.

Общо за изборите са предвидени 70.537 млн. лева.

По бюджета на Министерския съвет се осигуряват 7 милиона лева, за да се плащат възнагражденията на РИК.

Най-много средства – 29.400 млн. лева са предвидени за подготовката на вота от страна на общините. Те ще плащат възнагражденията на членовете на СИК и по това перо се заделят 15 милиона лева, други 14 милиона са отново за логистични действия на местните управи.

Министерството на вътрешните работи получава 12.700 млн. лева, а външното ни министерство – 7.635 млн. лева, като с тези средства трябва да организира изборите извън страната.