768x432  яяйяяь

Отново за забравения проект на Александър Стамболийски за нова Конституция от април-май 1923 г.

 

Перспективи за нови изследвания

 

f726ac9d3ddea853d06b9b4f8ce97734_XL

 

Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев

 

 

 

 

От проекта на Земеделския Апостол Александър Стамболийски за нова Конституция, създаден преди 101 години, е оцеляла само една страница, съхранявана в музея „Александър Стамболийски“ в Славовица. В архивите в България, с които поддържаме творческа кореспонденция, също не бяха намерени екземпляри от този исторически документ.

Възможно е някъде, в някой частен архив, да има други части от този проект за Конституция или пък целият му текст. Но може и да е напълно изгубен.

Отправяме публичен призив за продължаване на издирването на пълния текст на оригиналния документ Проект за изменение на Конституцията, разработван април-май 1923 г. от Александър Стоименов Стамболийски – Зеления апостол. За целта получихме  отговорите на три от архивите, с които кореспондирахме по темата:

I. Държавна агенция „Архиви”, Дирекция „Централен държавен архив”, София

II. Деловодство на Народното събрание, Архив на НС и Библиотека на НС.

III. Държавна агенция „Архиви”, Дирекция „Държавен военноисторически архив”

В трите архива не се откри търсения от нас Проект на Александър Стамболийски за нова Конституция от 1923 г.

За продължаване на проучванята по историческия проект от 1923 г., трите архива предоставят на изследователите в свободен достъп богато съдържание от архивни фондове и научно-справочен апарат.

Да пожелаем успех и късмет на всички ентусиасти, които ще се продължат изследванията върху забравения проект на Александър Стамболийски за нова Конституция от април-май 1923 г.!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *