2(22)

Откриха първия паметник на Нелсън Мандела в България

 

Това е само една от серията важни инициативи по повод 30-годишнината на дипломатическите отношения между Южна Африка и България

 

1(29)В София бе открит първият паметник на Нелсън Мандела в България от заместник-министъра на външните работи г-жа Велислава Петрова и посланика на Южна Африка в България Н. Пр. г-н Табо Тахе. Събитието се проведе по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Южна Африка. Сред почетните гости на мероприятието бяха още г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Христо Илиев, изпълнителен директор на Lion’s Head, г-н Аниш Нагар, председател на УС на Old Mutual Property, и редица видни представители на дипломатическия корпус и бизнеса в България. Автори на паметника, който се намира пред „Полиграфия офис център“, са южноафриканският скулптор Зелда Страуд и Илия Боярев, а за неговото откриване в столицата е получено официално съгласие от фондация „Нелсън Мандела“.

 

„За мен е огромна чест да бъда тук днес и от името на Министерството на външните работи. Важно е да се отбележи, че дипломатическите и приятелски отношения между България и Южна Африка започват дълго преди официалното им установяване през 1992 г. и сътрудничеството ни продължава да се разширява с всяка изминала година. Южна Африка се превърна в символ на свобода и стабилност за целия континент, а с живота си Нелсън Мандела се превърна в световен символ на борбата за свобода и правата на човека за 20-ти век. С откриването на този паметник днес можем да си припомним делото и мисията му като важен урок, който да предаваме и на следващите поколения“, каза г-жа Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи.

 

Радостен съм да ви приветствам на това историческо събитие в сърцето на София, в чест на глобалната икона Нелсън Мандела, който посвети целия си живот в услуга на човечеството и демократична Южна Африка. Известно е, че още от 1960 г. страната ни намира подкрепа и солидарност от България в борбата с апартейда и колониализма. Отчитаме с благодарност и факта, че България почете Нелсън Мандела през годините с най-високите държавни отличия. Бих искал да изкажа дълбоката си признателност на Lions Head,  ръководен от г-н Илиев, за щедрото финансиране на този проект, както и за пълната подкрепа на г-жа Фандъкова и Столична община,“ сподели Н. Пр. г-н Табо Тахе, посланик на Южна Африка в България.

 

„За мен е удоволствие да ви приветствам с добре дошли в „Полиграфия офис център“, който е част от портфолиото на компания Lion’s Head. От създаването си преди 5 години досега ние имаме много активна роля в насърчаването на бизнес възможностите между България и Южна Африка, като помагаме на все повече южноафрикански компании да инвестират и да създават бизнес общност. Поставянето на статуята на Мандела днес е още една стъпка в усилията ни да отпразнуваме дългогодишните отношения с тази силна и независима нация,“ добави г-н Христо Илиев, изпълнителен директор на Lions Head.

 

Официалната церемония се състоя пред „Полиграфия офис център“ на ул. „Николай Ракитин“ 2, а проектът се осъществи по инициатива на Посолството на Република Южна Африка в България и с пълната финансова подкрепа на компания Lion’s Head, собственик на офис сградата. „Полиграфия офис център“, както Мегапарк в София и три сгради в Букурещ са част от портфолиото на компанията Lion’s Head. Тя е съвместно дружество между AG Capital и Old Mutual Property, което е част от Old Mutual Group, финансова група, основана преди повече от 170 години в Южна Африка и опериращ а в 14 държави по света.

 

Посолството на Южна Африка инициира този проект с цел да съхрани завета на г-н Нелсън Мандела и да отпразнува живота му, отдаден на кауза, която го превръща в известен световен държавник в борбата за мир и равенство. България отдаде почит на Мандела с орден „Георги Димитров“ още през 1986 г. и с орден „Стара планина“ през 2008 г., които се нареждат сред най-високите отличия в страната преди и по време на демокрацията. Г-н Мандела е награждаван повече от 250 пъти, включително и с Нобелова награда за мир през 1993 г.

 

Г-н Нелсън Мандела е президент на Република Южна Африка от 1994 г. до 1999 г. и е първият държавен глава, избран в демократична Южна Африка. Като президент, г-н Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и обединяването ѝ в нейното многообразие. Той олицетворява борбата срещу бедността и неравенството. Повече от 120 улици, булеварди, пътища и мостове по света носят името на Нелсън Мандела, негови паметници са поставени в Сантяго, Милано, Лондон и на много други места. В София този исторически паметник следва именуването на улица в чест на г-н Мандела.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *