04eb4f2aee6c6abd51c123d0e9404d65

Строителна фирма ще възстанови три къщи в Хитрино

„Артекс инженеринг“, най-голямата и една от най-старите семейни строителни фирми в София, изрази съпричастието си към трагедията в Хитрино с реални действия.

По инициатива на собствениците на фирмата – семейство Мирянови, фирмата ще възстанови за своя сметка 3 от къщите във взривеното село,научи Несебър нюз.
„Това не е опит да привлечем внимание към нас. – заяви арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на „Артекс инженеринг“ – Това е нашият начин да направим нещо реално за хората, пострадали от злополуката. В такива моменти трябва да си подадем ръка“.
Хората от „Артекс“ призоваха всички българи да бъдат единни и съпричастни.
Те се обърнаха и към колегите си – инвеститори с призива да последват тази инициатива и да помогнат за пълното възстановяване на изгорелите къщи.
Остава тежко състоянието на петимата най-сериозно пострадали

Открита е нова – седма, жертва на инцидента в Хитрино, потвърди премиерът в оставка Бойко Борисов.

Жертвата е момче на 18 години от село Тимарево, чието тяло е изровено в района около гарата изпод руините.

Междувременно бе съобщено, че остава тежко състоянието на най-сериозно пострадалите.

Петимата души, които са пострадали най-тежко от инцидента в Хитрино – четирима мъже и една жена, бяха транспортирани във Военноморската болница във Варна.

Няма промяна в състоянието им. Много тежко продължава да бъде състоянието на двама от пострадалите, съобщи в неделя следобед началникът на болничното заведение доц. д-р Ивайло Въжаров, предаде БГНЕС. Един от пациентите е в средно тежко състояние, а останалите двама вече са без опасност за живота.

Почти всички от настанените във ВМА-Варна пациенти от Хитрино са с различна степен на изгаряния, а един е със съчетани травми.

В Шуменската болница са останали 8 души, трима от които са в интензивното отделение. За тях на този етап няма опасност за живота, съобщи пък в неделя сутринта пред телевизия „България он ер“ д-р Недко Тодоров от лечебното заведение в Шумен.

„Вчера постъпиха 30 души в Спешното отделение, 8 от тях останаха при нас, от които трима са по-тежко пострадали. Всички, които останаха при нас, са в стабилно състояние и нощта премина сравнително спокойно“, обясни пред медията д-р Тодоров. Той добави, че общо 6-ма пациенти, които са получили най-сериозни травми, са транспортирани във Военноморската болница във Варна, като те са с тежки баротравми и тежки обгаряния.

Тодоров каза още, че един от пострадалите в Шуменската болница е с множество наранявания по тялото и вероятно ще остане по-дълго време в лечебното заведение, докато другите двата в реанимацията скоро ще бъдат преведени в стационарните отделения.По информация на БНР до ранния следобед в неделя повече от 70 души са дарили кръв за пострадалите от инцидента. В болницата в Шумен има достатъчни количества кръв и медикаменти.

От Центъра по трансфузионна хематология във Варна съобщиха, че през двата почивни дни кръв са дарили повече от 160 души.

14 души от село Хитрино, които нямат близки, при които да отседнат след евакуацията, остават в кризисния център в Шумен.

Междувременно Министерството на образованието и науката съобщи, че е изпратило психолози, които да окажат помощ на децата от Хитрино. Ведомството ще поеме възстановяването на щетите на местната детска градина и училището. До сряда учебните занятия са отменени, като е възможно периодът да бъде удължен.

Около 100 души вече са получили еднократната помощ от 325 лв.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *