Отчетени, но неизвършени ремонти, липсващи склад, дърводелска работилница, оборудване и дори къщи, разкрива разследване на журналистът от NOVA Генка Шикерова.

Години наред Българският туристически съюз получава субсидия от бюджета на Столичната община, за да поддържа туристическите обекти на територията на София..

„Да поддържа заслони, хижи, пътеки, т.е. да обезпечи инфраструктурата, която софиянци да ползват на планината”, посочи заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов.

От отчетите става ясно, че през 2015 г. туристическият съюз е сменил дограмата на заслон „Черни връх” с нова – дървена. В Столичната община са представени фактури за около 15 хиляди лева за последните пет години. На място обаче се оказва, че ремонтните дейности, отчетени по документи, не са реално извършени. А дограмата в заслона е от 1935 г.

„Няма ясно обяснение. Дават се фактури, но какво точно съответства на терен на тези фактури не е ясно”, обясни Чобанов.

За други две хижи на Витоша предоставените отчети са абсолютно еднакви, в това число дори описаните пирони. Общо извършените разходи са за 16 хиляди лева.

В последните пет години от Общината са отпуснали на БТС повече от половин милион лева.

„Разполагаме с някакъв вид обяснения и с финансови документи, които будят редица въпроси, които смятаме, че са от кръга на интереси на специализираната администрация – полицията, прокуратурата и ДАНС. Има нередности, които ние не можем да проверим, тъй като БТС не е наша структура”, заяви заместник-кметът на София.

През годините БТС e получавал пари и от държавата, през Министерството на спорта, до момента, в който доклад на Държавния финансов контрол установява злоупотреби за стотици хиляди левове. От документите става ясно, че общо в „Черни връх”, от 2007 г. до момента са вложени над 100 хиляди лева.

Наред с всичко това е изисквано от наемателите на заслона да дават „задължителни дарения” на други стопански субекти.

БТС стопанисва имущество за милиони левове – хижи, заслони, учебни центрове на едни от най-атрактивните места в страната.

Емблематичен е случаят с новата хижа „Мусала”, която след 30 години строеж и вложени над 15 милиона лева вече е отворена. На фона на направената огромна инвестиция, наемът е символичен – от договора става ясно, че сумата е 400 лева на месец. В същото време две от къщите за туристи, които би трябвало да са построени до хижата, реално не са изградени.

Дори и след вътрешни проверки на инспектората на БТС, се установяват редица нередности. Липсва цяла дърводелска работница със склад и оборудване.

А БТС сега е в още по-заплетена ситуация, защото от края на миналата година съдът обяви Управителния съвет на дружеството за нелегитимен.  От ръководството на Българския туристическа съюз са обещали коментар по темата.