768x432еуоеуиуе

Нинова поиска вот на доверие: прекрасен изборен резултат, но загубихме

Тя поиска пленумът на партията да се произнесе за евентуална коалиция с ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Отчитайки поредица успехи на БСП и индиректно обявявайки кампанията на социалистите за неразбрана, а тълкуването й за манипулативно, лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в петък вот на доверие от Националния съвет на партията заради изборната загуба. Тя постави и въпроса за евентуално участие в широка управленска коалиция с ГЕРБ, като настоя да се очертае границата между съглашателството и националния интерес. Какъв ще е отговорът на пленума предстои да се разбере.

Нинова пое отговорност за загубата с прекрасен изборен резултат

„Ние постигнахме прекрасен резултат, но загубихме тези избори. Отговорността се носи в първо лице единствено число. Аз поемам отговорността за загубата на тези избори. Искам от вас вот на доверие. Ако не го получа се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези един милион българи и за България, която трябва да променим“, заяви тя.

На предсрочните избори на 26 март ГЕРБ спечели с 5.5% повече гласове от БСП, която остана втора, макар и със силно подобрени позиции в сравнение с предходните години.

Единственото, което не достигнало на БСП, било време

Нинова направи детайлен анализ на грешките, посланията и кампанията на партията си. Тя засегна антиевропейското говорене, което по думите й не било такова, но опонентите на БСП го тълкували манипулативно. Нинова коментира и изказването си, че „демокрацията ни отне много“, което според нея също било извадено от контекста, тъй като на практика имала предвид “прехода”, а не модела на държавно устройство. Лидерът на БСП уточни, че вътрешнопартийните дрязги най-вече за подредбата на партийните листи също дали отражение за негативния резултат, но изтъкна, че в районите, където напрежението било най-голямо, левицата постигнала успехи.

От думите й стана ясно, че единственото, което не достигнало на БСП, е време: „Започнахме промяната в БСП, но като че ли нямаше време да покажем на хората, че сме нови и различни“.

Голямата коалиция – между съглашателството и националния интерес

Тя засегна и темата, лансирана в дните след изборите в публичното пространство от лидера на НФСБ Валери Симеонов за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и „Обединените патриоти“.

“Всякакви анализатори, а вече и партийни лидери разсъждават от наше име за голяма коалиция”, каза Нинова и допълни, че трябва внимателно да се прецени докъде е националният интерес на България, къде е стабилността, и „къде е границата на съглашателството за власт и предаването на човешко доверие“. „Границата е тънка. Губиш идентичност, доверие и сила. В нашия случай силата, която ни дават 1 млн българи“, допълни лидерът на БСП и добави, че в политиката „има и принципи“.

От думите й в откритата част на пленума обаче не стана еднозначно ясно къде БСП поставят тази граница. „Нека днес очертаем границата: Наша първа грижа е България. В днешната ситуация границата е председателството на ЕС, бъдещето ни в Европа и сигурността на България“, каза тя. Случайно или не всички тези теми бяха ползвани от „Обединените патриоти“ като основания за предложената от тях широка коалиция.

Нинова обаче не каза дали такова обединение е изключено и остави впечатлението, че Националният съвет на левицата трябва да го реши.

Тя заяви само, че за БСП успешното българско председателство на ЕС трябва да бъде общ приоритет за всички партии: „Това е кауза, около която всички трябва да се обединим. Искаме Европа обединена, силна и солидарна“.

Станишев: Няма натиск от ПЕС за коалиция ГЕРБ-БСП

Преди да започне заседанието на Националния съвет, лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев посочи, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ не е вариант и допълни, че няма натиск от страна на Брюксел, по-специално от ПЕС, за подобна коалиция.

Станишев смята, че за Европейската народна партия ще възникнат редица въпросителни при евентуално участие на „Обединени патриоти“ в едно коалиционно управление с ГЕРБ.

Същото обаче би било валидно и за коалиция БСП-„Обединени патриоти“, до каквато почти неизбежно ще се стигне, ако ГЕРБ не направи кабинет и Нинова спази обещанието си да не се коалира с ГЕРБ или с ДПС.

Според Станишев БСП трябва да поеме водеща роля в европейския дневен ред на България и партията има достатъчно основание за самочувствие. По думите над 60% от българите имат твърди европейски убеждения.

Преди ден бившият лидер на БСП излезе със статия в партийния орган „Дума“, в която посочи: „Мнозинството от българите дават доверие за управление на тези, които се заявят като пазители на европейската ориентация на България“. „Искам да поздравя ГЕРБ, че спечелиха избори, които бяха почти сигурно загубени. Това е демокрацията – най-голямото ни завоевание след 1990 г.“, пише още Станишев.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *