Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. Това каза след заседание на Изпълнителното бюро на БСП за България лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя отчете, че на днешния ден се навършват точно два месеца от началото на мандата на третия кабинет на премиера Бойко Борисов.

Тихомълком е минало решението на правителството за взимане на нов заем в размер на 400 млн. лв., констатира още Нинова.

Нинова изтъкна, че държавата ежедневно се раздира от скандали, освен това имало нестабилност и корупция. „Правителството два месеца по-късно няма управленска програма“, констатира Нинова и визира корупционните скандали в АПИ, НДК. Тя коментира още, че имало нестабилност и разделение на обществото. Нинова визира противопоставянето на МВР – заплати срещу учителските заплати. Нинова визира започващите протести на лекари, полицаи.

Цветанов се оправдава за НДК - създавали се грешни впечатления

Цветанов се оправдава за НДК – създавали се грешни впечатления

Нямало битка на лобита в ГЕРБ

По думите й това показва нестабилност и разделение в обществото. Така междувременно са се увеличили цените на парно, ток, топлофикация. „Нестабилността се задълбочава. Искаме държавата да се стабилизира, председателството, което сме обявили като приоритет да мине с авторитет“, настоя Нинова.

Тя посочи, че депутатите са си свършили работата и с инкриминирането на насилието над лекари и промените в Наказателния кодекс. Лидерът на БСП настоя за бързо производство и ефективни присъди. Тя настоя премиера Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ – Цветан Цветанов вместо да се правят на доброто и лошото ченге да вземат да си свършат работата.

Нинова отчете, че до 30-ти юни правителството е трябвало да представи конкретни планове за попълване на недостига на личния състав в системата на сигурност, както и план за ускорена реализация на проектите за модернизация. По думите й днес ще бъде направено питане до президента Радев дали въпросните планове са постъпили в президентството в съответствие с решенията взети по време на последния Консултативен съвет по национална сигурност.

Относно случващото се в Асеновград, Нинова подчерта, че категорично не приема опитите да се прехвърли вината и отговорността само на кмета на Асеновград. Тя припомни случаите в Гърмен, Катуница и заяви, че застават категорично зад Емил Караиванов. „Този случай показва, че когато няма държава, институциите не са на мястото си и не реагират – обществото се самоорганизира“, констатира Нинова.

Протестите в Асеновград продължават до дупка

Протестите в Асеновград продължават до дупка

Митингите и шествията им са мирни

Относно коментарът на премиера Борисов, че всички деца трябва да излизат от училище научени, Нинова бе категорична, че това няма как да стане само с увеличение на учителските заплати. Тя попита колегите си от ГЕРБ защо не искат финансирането, което са отнели от държавните и общински училища в полза на частните колежи, да ги върнат. Освен това Нинова постави и въпроса с делегираните бюджети и отмяната им.

Според нея е необходима национална политика по образование, социална политика и работа, за да не стане така днешният Асеновград – утре да е някъде другаде. Относно наводнението в Самоков Нинова обяви, че застават зад кмета на Самоков и настояват да се отпуснат средства от Фонд „Бедствия и аварии“, за да се помогне на тези общини.

Вчерашната среща между Борисов и Радев, Нинова определи като опит за туширане на напрежението. Според Нинова от ГЕРБ усещат, че създадената парламентарна комисия „анти Радев“ по казуса със самолетите Грипен, и създалото се институционално напрежение, е по-скоро в тяхна вреда. „Г-н Борисов се опитва да тушира това напрежение“, каза още Нинова. По темата сигурност Нинова заяви, че истински измерител за тях е изпълнението на решенията, взети от Консултативния съвет по национална сигурност.

Борисов при Радев да поговорят за изтребителя и корупцията

Борисов при Радев да поговорят за изтребителя и корупцията

Борисов приветства идеята на Радев за структура за борба с корупцията във властта

Нинова допълни, че оценката към президента Румен Радев е изцяло положителна, тъй като той е изключително последователен в действията си като президент.