БСП защити държавния глава от нападките, последвали отчета на Румен Радев за втората година от мандата му.

Чухме всякакви мнения, оценки и някои са на ръба на интригата„, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова по повод коментарите. Последователен, съдържателен и перспективен е периодът от президентския мандат на Румен Радев, оцени Нинова.

Не за пръв път президентът казва, че би подкрепил нов политически проект, това е негово решение, коментира Нинова. Според нея част от интригата в политическия живот е създаването на противоречия и дали Румен Радев ще създава своя партия или не.

В БСП констатират, че изпълнителната власт упражнява влияние над прокуратурата и така в случая срещу Елена Йончева действат заедно.

Нинова подчерта думите на президента, че авторитаризмът се завръща. Радев не е променил принципната си позиция към сериозните проблеми на държавността в България, според лидера на БСП.
Война обаче на президентската институция с изпълнителната и законодателната власт няма, категорична беше Нинова.

Караянчева: Радев звучи като президент на вражеска държава

Караянчева: Радев звучи като президент на вражеска държава

 С речта си Радев очернил България, шокирана Караянчева

Социалистите подкрепят парламентарната република като форма на управление. Когато леви и десни седнат заедно на масата на властта, остават хората на улицата срещу политическата система. Програмно правителство, в което всички парламентарно представени партии да разпределят властта, е неприемливо. (Идеята за такова програмно или експретно правителство стана актуална от речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, бел.ред.)

Лидерът на БСП още веднъж припомни мнението на опозицията за необходимостта от предсрочни парламентарни избори. „Предсрочните избори са и наложителни, и неизбежни, защото показателите на страната ни са на дъното“, обоснова се Корнелия Нинова.

Радев е изразявал силни позиции и ги е превръщал в действия с наложените вета, оцениха още социалистите.

Радев не се е задоволил само да критикува, но и е давал решения. Затова и Съветът, който иска да изгради, е част от перспективите пред него, отбеляза Корнелия Нинова.

Припомняме, вчера след речта на държавния глава Румен Радев коментар направи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който определи думите на президента като война на институциите. Подобно изказване направи днес и председателят на парламента Цвета Караянчева. Премиерът Борисов коментира косвено критиките на президента, предимно по темата за избора на изтребител за българската армия.