logo2

Николай Тодоров:Експерти за силен туризъм, а не министри, затънали в дюните

 

330x330-5-1-300x300-1Проблемите в сектора са много. Дълги години браншовиците се бореха за Министерство на туризма. Съществуването му днес обаче е само фиктивно, отчете експертът в сферата на туризма Николай Тодоров.

„За да избегнем задълбочаване на проблемите са нужни експерти, запознати със спецификата на бранша. В годините видяхме как се назначават странни хора, без понятие за бизнеса. Нужни са спешни мерки – дългосрочни и краткосрочни. Вторите – за подпомагане на бранша, предвид пандемията и дългосрочните – ясни правила и стратегия, визия за развитие потенциала на българския туристически продукт.

У нас той е със силно изразена сезонност. В разгара на пандемията бяха пуснати субсидии за дотиране на полетите. В Турция например това е държавна политика, защото нашите съседи явно са наясно, че тази инвестиция ще се върне многократно в държавната хазна“, каза Тодоров.

По думите му, държавата трябва да удължи мерките за подпомагане на бранша с поне година, тъй като собствениците на туристически обекти на практика нямат ресурс да покриват заплатите на персонала си.

„Възстановяване на бранша няма да има в близката година или дори две. Най-оптимистичната прогноза е, че ще върнем нивата на брой туристи след поне три години. Когато започна кризата – слушах внимателно всички експерти, които говореха разпалено за концесиите на плажовете – това ли беше най-големия проблем?“, запита риторично от ефира на „Дарик“ Николай Тодоров.

Той е убеден, че наскоро анонсираната програма за възстановяване чрез 2 млрд. лева, финансова инжекция, разпределена в банките, от които бизнесът у нас да се възползва, няма да достигне до туристическия бранш. „Вратите за туризма са затворени. Да, банките са частни търговски дружества, но ако искат да помогнат, трябва да се намери решение“, каза още той.

Николай Тодоров отново е в бургаската листа на Коалиция „Изправи се!Мутри вън!” като представител на „Движение 21”за изборите на 11 юли.

За него можете да гласувате с номер 8 в интегралната бюлетина и преференциален номер 106.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *