NikolaiTishev2

Николай Тишев оспори текстове в законопроект

В законопроекта за морските пристанища има текстове, които не кореспондират с евро регламента, който се въвежда. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Николай Тишев.

„В законопроекта е посочено, че държавно предприятие ще финансира директно бюджетна организация, която е част от държавната администрация. Тук има най-малко два проблема. Единият е принципен – държавната администрация се финансира от бюджета, т.е. няма логика ДП “Пристанищна инфраструктура“ да превежда директно пари на Морска администрация. На второ място, пристанищните такси, които се събират от Държавно предприятие „ПИ“, са разходоориентирани, т.е. те са разходопокривни“, обясни Тишев.

Размерът на събираните такси трябва да е равен на разходите за изграждане и поддръжка  на пристанищна инфраструктура, както и на разходите за издръжка на ДППИ, добави той.  По думите му, с други промени в законопроекта се дава възможност на заинтересовани лица да обжалват тарифата на ДП ‘Пристанищна инфраструктура“ пред Административния съд.

„Как ще бъде защитена тезата, че в размера на пристанищните такси са заложени само разходи за пристанищна инфраструктура, при положение че ние самите определяме в закона един неприсъщ разход, какъвто е  директното финансиране на морска администрация от ДП“ПИ“, пита народният представител.

„За нас, всичко това създава възможност тарифата на Пристанищна инфраструктура да падне в съда и оттук нататък да доведе до куп други проблеми“, заключи Тишев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *