Българският народ спаси българските евреи, а не Съветската армия. Това се казва в изявление на българското външно министерство.

Позицията на българското външно министерство е по повод изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия настоя България да преустанови вандализма срещу съветските паметници

Русия настоя България да преустанови вандализма срещу съветските паметници

„България най-накрая да направи всичко необходимо за недопускането“

Припомняме, в четвъртък, в изявление срещу вандализма към съветските паметници на територията на България Захарова заяви: „по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт“.

В позицията на българското ведомство се казва:
Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България„.

От дипломатическото ни ведомство заявяват, че без да омаловажават значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държат да подчертаят, че „подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви“.

Израел номинира църквата ни за Нобелова награда

Израел номинира църквата ни за Нобелова награда

Мотивът е спасяването на българските евреи

От българското външно министерство уверяват, че са последователни в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната. Нашите дипломати категорично осъждат подобни прояви.

Осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за търсене на отговорност от извършителите, се казва в изявлението от ведомството на Екатерина Захариева.