Още по темата

  • Последно заседание на кабинета „Борисов“, НС се стяга за оставка
    Преди 4 часа
  • Проф. Близнашки: Радев ще насрочи следващите избори
    Преди 5 часа

Депутатите в Народното събрание гласуваха и приеха оставката на кабинета „Борисов“ 2. В залата присъстваха 220 от общо 240 народни представители. От гласувалите 220 депутати, 218  гласуваха „за“,  0 – „против“, а въздържалите се бяха двама.

Така точно 2 години и 9 дни след встъпването му в длъжност, идва и краят на това правителство.

За втори път партията, водена от Бойко Борисов ГЕРБ сформира правителство и за втори път не изкара мандата си до края, а подаде оставка след само 2 години управление.

Вижте любопитни кадри от днешното парламентарно заседание в нашата галерия

След дебати по въпроса депутатите трябва да решат дали да приемат или да отхвърлят оставката. Председателят Цецка Цачева прикани депутатите към регистрация точно в 14.00 ч. След събрания кворум тя откри заседанието и обяви, че

първа точка е гласуването на оставката на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов също пристигна в сградата на Народното събрание. Той поздрави журналистите на влизане, но не спря за коментар пред тях. Борисов представи оставката от трибуната на Народното събрание.

Последно заседание на кабинета „Борисов“, НС се стяга за оставка

Проф. Близнашки: Радев ще насрочи следващите избори

„Подавам оставка на ръководения от мен Министерски съвет. Първо да честитим на победителите на президентските избори. Категорична, ясна и точна победа. Аз не си спомням толкова честни избори.

Искам да помоля вече

новото мнозинство, получилите моралното право да управляват

(независимо че не са минали парламентарните Избори). Редното е да поемете още сега управлението на държавата, направете служебно правителство което да изкара до изборите. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. Ние, за каквото има необходимост, ще бъдем максимално конструктивни“, каза Борисов.

„Преди две години държавата беше в критична ситуация. БСП и ДПС излизаха от управление и единственият шанс беше да опитаме да направим правителство, за да стабилизираме държавата. Въпреки неразбирателството помежду ни управлявахме в коалиция. Направихме редица компромиси, за да има стабилност. Аз си знам какво ми беше през тези 2 години“, заяви Борисов.

Социолози: Слави и Марешки влизат в парламента, РБ – не

Кой ще управлява след оставката на Борисов

ГЕРБ бързат с въпросите от референдума на Слави

„Защо трябва да се обвържт двата избора – за президент и за доверие към кабинета? Защото това е реален вот. Има партия по-силна от нас на тези избори. Чул съм по мой адрес че съм бил диктатор, султан и т.н.

Народът дава властта и ако той е разколебан в това решение, тя незабавно трябва да се върне.

Ние не сме имали претенциите да сме незаменими“, категоричен е той.

Премиерът в оставка отправи и молба към всички парламентарно представени партии в парламента да приемат, изготвения от МС бюджет за 2017 г.

„Ако много от предложенията, които чух от комисии и които са популистки, станат факт в този бюджет, на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд. на година и накрая ще счупите държавата.

Направете така, че след 2,3 или 4 години, когато идва ново управления да не започва всичко отначало.

Молба разбира се, оттук нататък всеки носи своя кръст и своята отговорност пред обществото“, подчерта той.

Относно референдумът Борисов каза: „Моят съвет е всички партии да чуят какво казват хората на референдума. Това е волята на народа и така както аз се съобразявам с нея е редно и вие да се съобразите. Ако ли не, обяснете на хората какви са рисковете и какво трябва да се направи , защото досега не се направи“.

Вижте цялото изказване на Бойко Борисов във видеото:

 

До оттеглянето на правителството се стигна след загубата на ГЕРБ на президентските избори – на втория тур кандидатът им Цецка Цачева загуби с над 23% разлика от независимия ген. Румен Радев, подкрепен от БСП. В изборната нощ Борисов заяви, че ще подаде оставка и ще върне мандата, който президентът връчва на първите по големина парламентарни групи.

Очаква се в четвъртък да започнат консултациите на президента Росен Плевнелиев с ГЕРБ. Когато ГЕРБ откажат мандата, Плевнелиев трябва да го даде на БСП, но и Корнелия Нинова заяви, че ще го откаже. Засега вероятно и патриотите няма да се възползват от възможността да сформират кабинет в рамките на сегашния парламент. В такъв случай президентът трябва да състави ново правителство. Вероятно то ще се реди от настоящия държавен глава и наследника му – ген. Румен Радев.