ГЕРБ ще се опита да направи кабинет. Тази позиция изрази пред Нова телевизия политологът Андрей Райчев, който смята, че ще се търси формула за управление като не изключи правителство до местните избори.

Без ДПС обаче не става, Български възход ще подкрепят кабинет. Той не изключва подкрепа и от БСП за такова управление. По думите на Райчев, Корнелия Нинова е в много тежка и трудна ситуация. Политологът обаче не пожела да коментира подробности от кухнята на левите.

Въпросът според Райчев е дали Бойко Борисов ще иска да управлява с БСП и ДПС. Вариант е такова правителство да получи подкрепа и от „Демократична България“.

ГЕРБ и Борисов имат един коз, който могат да извадят от ръкава – лидерът на ГЕРБ да не е премиер. Така би се намерила по-лесно подкрепа, смята Райчев.

В момента мечта на Румен Радев сега е да има правителство, тъй като е ужасно да се управлява без парламент, поясни той.

Андрей Райчев не изключва и ГЕРБ да предложи правителство на малцинството.

Според Димитър Ганев от „Тренд“ лидерите на партиите няма да отхвърлят идеята за избори през януари. Тогава изборът ще е между опита на ГЕРБ да състави кабинет или принципната позиция на ПП – „никога с ГЕРБ и ДПС“.

Вариант е надпартийно правителство, смята Ганев. Всички партии обаче ще си правят сметка за местните избори, които са следващата година. По мнението му Бойко Борисов няма да направи правителство на всяка цена.