17237_334cdfdd06018ef8db9f132e46f13629

Мнозинството е на път да отхвърли идеята на БСП за еднократна помощ за второ и трето дете

Демографската смърт изисква национално съгласие – досега нямаше никакви действия, сега ние предлагаме алтернатива. С този призив се обърна към депутатите лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по Закона за семейните помощи за деца. Законопроектът е предложен от групата на левицата и предвижда еднократна помощ от десет минимални заплати за второ и трето дете при родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането. Социалистите предлагат също помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за първи клас, но и за деца от втори, трети и четвърти клас.

Всички политици, всички партии, от всички цветове години наред сме единодушни за следното – в България има тежка демографска криза. Някои експерти дори ни предупреждават за демографска смърт, припомни Нинова от парламентарната трибуна. Младите напускат България и трябва да им помогнем с всички стимули на държавата. Работещите бедни се увеличават. Дотук всички сме единодушни в това. Думи обаче, само думи. облечени в тези години в множество стратегии, доклади, доктрини, отчети. Никакви действия, подчерта Нинова. Тя обърна внимание, че сега от „БСП за България“ предлагат алтернатива и действие.

Нинова заяви, че ще пренебрегне слабите аргументи на ГЕРБ, че законопроектът на БСП бил дискриминационен и се спря на тезата на управляващите, че БСП не е дала обосновка. Ако бяхте прочели, уважаеми управляващи, какво предлагаме, щяхте да видите, че сме изчислили, че се отнася за 120 хил. деца, че ще струва 90 млн. лв. Основният аргумент, който изтъквате: няма пари.

Уважаеми управляващи, за един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината. Един път да намалим субсидията, втори път вероятно следващата седмица да увеличите дефицита на близо 3 млрд. За един месец две актуализация, но за едни 90 млн. за децата, за младите семейства, за демографската катастрофа няма пари. Източник не сме били посочили. Много ясно пише – източник – излишък, каза още Нинова.

Народното събрание одобри ли да изхарчите 2 млрд. лв. извън рамките на бюджета, попита Нинова. Как тогава законът за публичните финанси не важи, а за българските деца не може да стане без актуализация на бюджета, отправи още въпроси към управляващите лидерът на БСП.

Нинова бе категорична, че демографският проблем изисква в най-голяма степен национално съгласие. Просто не отричайте това, което предлага опозицията само, защото го предлага тя. Дайте своите предложения между първо и второ четене, призова още Корнелия Нинова.

Докато причините за отчайващата демографска картина могат да се систематизират, за бездействието на управляващите няма никакви обясними причини, кочентира от своя страна Георги Гьоков от левицата, който е и член на социалната комисия в НС.

Демографската катастрофа е факт от повече от 30 години, а в България все още няма действащи политики за преодоляването на тази надвиснала над България заплаха. Докато причините за отчайващата демографска картина могат да се систематизират и опишат, то за бездействието на управляващите по тази тема, няма никакви обясними причини, каза Гьоков. Депутатът от БСП обърна внимание, че за последните 10 години страната ни се управлява от ГЕРБ.

Print Friendly

Автор: БСТВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *