Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки обяви пред БНР, че ще започне лансирането на идеята за референдум за излизане на България от НАТО.

Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва. В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види„, заяви Марешки.

По думите му, ако НАТО иска да бъде наш партньор, те спокойно могат да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната държава в Европа да ги изсмучат и на практика да хвърлят народа в още по-голяма бедност, каза Веселин Марешки.

Той не уточни дали иска България да обяви неутралитет или предпочита страната ни да бъде към клуба на страните от Общността на независимите държави (ОНД).

ЕК оценява състоянието на пътищата и мостовете за поход на военна техника

ЕК оценява състоянието на пътищата и мостовете за поход на военна техника

Ще бъде изготвен списък с приоритетни проекти

По думите му, една истински силна и обединена Европа може да бъде равностойна на САЩ, а не да сме нейна „притурка„. „В момента други държави правят проблеми по света, а Европа плаща сметката. Сметката за Турция защо не се плати от САЩ, а Европа трябва да плаща тези милиарди“, обяви Марешки.

По думите му, Европа е ограбила българския народ. „Те забраниха изграждане на нова АЕЦ, накараха ни да затворим предварително наши реактори, забраниха ни да участваме в „Южен поток“, заяви Марешки.

Проектът АЕЦ „Белене” е нежизнеспособен, сочи експертизата на БАН

Проектът АЕЦ „Белене” е нежизнеспособен, сочи експертизата на БАН

Използван е математико-икономически модел…

Припомняме, върху изграждането на АЕЦ „Белене“ има наложен мораториум от 2012 г. На 27 януари 2013 г. се проведе референдум, при който гражданите на Република България гласуваха с „Да“ или „Не“ в отговор на следния въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. Участвалите в референдума бяха около 20%, от тях 60% души са гласували, което е 12% от избирателите. Против бяха 37%, което е 7% от избирателите.

Междувременно доклад за сеизмичната активност показа, че мястото, избрано за тази ядрена електроцентрала, не е подходящо.

Според Марешки, докато има забрана за втора българска атомна електроцентрала се изграждат „Северен“, „Турски“ и всякакви други потоци. „Германски, френски, американски фирми съвсем свободно си инвестират и сътрудничат с Русия, но това е забранено на Китай. Нас вместо да ни направят мост към Русия и Изтока, ни правят преграда към тях. На практика едва ли не насила ни вкарват в увеличаване на напрежението. Надявам се да не се стига до военни конфликти. Тези неща могат да бъдат променени, след като истински европейски патриотични формации застанат в управлението или начело на ЕС“, заяви Марешки.

Марин льо Пен събра крайнодесни от Европа за старт на антиимиграционна кампания

Марин льо Пен събра крайнодесни от Европа за старт на антиимиграционна кампания

Срещата се проведе в южния френски град Ница на Деня на труда

Припомняме, Веселин Марешки участва в среща на десни политически лидери на 1 май т.г. във френския град Ница. Домакин на срещата бе лидера на Френския национален фронт Марин Льо Пен. Два месеца по-рано, на 1 март партия „Воля“ се присъедини към „Движение за Европа на нациите и свободите“.

След срещата варненският политик заяви, че: „Европа по този начин умира, обезкървява се, ограбва се. Трябва да бъде разтърсена отвътре. Да се опитаме чрез едно силно представяне на всички наши сродни партии да направим голяма група в Европейския парламент, с която да променим Европа отвътре. Явно е, че по този начин, хората, които в момента управляват Европа, които на практика не са се явявали на избори и не са избрани от никой, са по-скоро слуги на външни фактори“, заяви Марешки.

Според него сега ЕС прилича на Съветския съюз с един феодал отгоре, някакъв диктатор и отдолу послушни републики, послушни поданици. Идеята на нашето движение е точно обратното – силни европейски народи, които да образуват силна обединена Европа“, заяви Марешки.