Лотарийните билетчета трябва да се унищожат до края на 2020 г. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промените в Закона за хазарта. Търговците ще трябва да ги унищожат до 31.12.2020. Печалбите ще се уреждат между спечелилите и частните хазартни оператори.

С предлаганата промяна в Закона за хазарта се цели лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

Освен това се въвежда забрана продажбата на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийните игри, да се осъществява от търговски обекти, които са разположени близко до учебни заведения. Този тип игри са едни от най-масовите на българския пазар като тяхното разпространение е свързано и с провеждането в електронните медии и интернет на агресивна по своята същност реклама.

Тотална забрана за реклама на хазарт предлага БСП

Тотална забрана за реклама на хазарт предлага БСП

Трябва да се създават блага, а не хората да трият талончета, категоричен Румен Гечев

Това до голяма степен влияе на подрастващите, които са уязвима група, която трябва да бъде предпазвана от възможността за създаване на хазартна зависимост. На практика в търговските обекти не се извършва стриктен контрол по отношение възрастта на купувачите и мярката ще възпрепятства възможността ученици да придобиват такива талони по време на междучасия.

В законопроекта са разписани и правила по отношение прекратяването на лицензите на лицата, които към настоящия момент организират такива игри, като са дадени реалистични за изпълнението срокове, в които да преведат дейността си в съответствие със закона.

Проф. Герджиков отсече: Държавата не може да одържави хазарта

Проф. Герджиков отсече: Държавата не може да одържави хазарта

Ако държавата одържави хазарта, Конституционният съд ще отмени закона

Така предложената законодателна промяна няма да доведе до нарушаване правата на спечелилите участници, чиито печалби не са изплатени до настоящия момент. Това се налага, доколкото в правилата за някои от моментните лотарийни игри е предвидено разсрочено изплащане на печалбите. С промяната се гарантира на спечелилите лица, че организаторите на лотарийни игри (за които ще важи ограничението) ще изплатят дължащите се печалби в посочените в проекта срокове. За целта организаторите на лотарийни игри, чиито лиценз ще бъде прекратен, ще следва да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Приходите на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ от дейността ще се използват от Министерството на младежта и спорта, след съгласуване с министъра на финансите, за нуждите на физическото възпитание и спорта.

1 млрд. лева са се завъртели през лотарийните талони през 2018 г.

1 млрд. лева са се завъртели през лотарийните талони през 2018 г.

Менда Стоянова настоя да се говори за социалните измерения

В резултат на предложената промяна ще се осигурят повече средства за отделните програми на Министерство на младежта и спорта, а именно: за развитие и насърчаване на физическата активност и практикуването на спорт от различни групи на населението; за подпомагане на спортните федерации, свързани с адаптираната физическа активност и практикуването на спорт от хората с увреждания; развитие и насърчаване на учащите, включително деца в риск към системна физическа активност; физическо възпитание и практикуване на спорт като средство за здравословен начин на живот, физическо и духовно развитие; създаване на условия за реализиране на ефективен тренировъчен и състезателен процес на спортистите, масовизиране на заниманията със спорт в различните възрастови групи и усъвършенстване на системата за управление на тренировъчния процес, като възможност за спортно развитие и основа за реализиране на високи спортни резултати и други.

Наред с това ще се осигурят повече средства за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и съоръжения в държавните и общинските училища в Република България, което от своя страна ще доведе до подобряване на условията за спорт в тях, пише в текстовете на закона.

Действащата към настоящия момент правна уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират посочените лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти във финансирането на спорта.

Красен Кралев защити закриването на частните лотарии – ще има повече средства за спорт

Красен Кралев защити закриването на частните лотарии – ще има повече средства за спорт

Промените не са насочени срещу „Левски“…

С увеличаването на средствата от дейността на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ ще се гарантира промяна в социално-икономическите условия в областта на физическото възпитание и спорта, като ще продължи да се реализира в пълна степен държавната политика в тази област.

Предлага се също органите на управление на държавното предприятие да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре да се гарантира финансовата отговорност.

По време на гласуването отпадна първоначалното предложение държавата да осигури гаранция на спечелилите от частната лотария. В кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че не било работа на държавата да се меси в частно-правни отношения. Спечелилите ще могат по съдебен път да си търсят печалбите от частните лотарии.

Парите от тиражите са събрани, обясни лидерът на НФСБ. Той съветва хората да спрат да купуват талони. Те спират да действат с обнародването на закона в държавен вестник.

Цяла година се дава за унищожаване на билетчетата, защото имало прекалено масово разпространение.

Симеонов разкри и предстоящо разследване в хазарта. Ще се проверява количеството талони в търговската мрежа и тези, които са регистрирани в Комисията по хазарта. Той очаква сериозно разминаване между двете числа.

Лидерът на НФСБ е категоричен, че се продават повече талони, отколкото се регистрират. Има санкции за търговците, които продължават да продават билети от частните лотарии.

Симеонов харесва предложението на левицата за тотална забрана на рекламата в хазарта, но то може да стане на по-късен етап. Трябва да се даде време на държавната лотария да се организира.

Между 1-2 милиарда лева е годишният оборот в хазарта, но според лидера на НФСБ може и да е повече, защото сивият сектор е много голям. Не се преразпределя бизнес, смята Симеонов. Лотарията става изцяло държавна. 50% от оборота на държавната лотария ще отива за печалби. 18% пък ще са за спорта.

От БСП заявиха, че подкрепят ограничаването на продажбата на лотарийни билет. В кулоарите на парламента социалистът Крум Зарков настоя за ограничаване на агресивните реклами.

Не намираме достатъчно гаранции за така нареченото одържавяване на този бизнес, посочи той. Няма гаранции, според червения депутат, за тези, които вече са спечелили и как ще си получат парите. Не трябва те да бъдат наказвани. По мнението на Зарков, както и в други сфери, правителството не може да обясни какво точно иска да направи.

С гласуването приключи процедурата по приемане на законопроекта на Валери Симеонов, който предвижда държавен монопол върху хазарта. Този законопроект за втори път се внася в Народното събрание, макар и вече обновен, след като преди две години лидерът на НФСБ не успя да събере подкрепа.

Паралелно с инициативата на Валери Симеонов започна и мащабна проверка в комисията по хазарта, като сред вече бившите й шефове има двама обвинени. Единият се намира в ареста, а другият – под парична гаранция.

Агенцията за държавен финансов контрол излезе със заключение за 210 млн. лв. несъбрани такси от частния хазарт, като в последствие удвои сумата.

Новата комисия по хазарта установи заплащаните различни такси

Новата комисия по хазарта установи заплащаните различни такси

Според Закона Божков трябва да върне „спестените“ пари

Като обвинен по аферата към момента е и бизнесменът Васил Божков, като се очаква той да бъде екстрадиран от Обединените арабски емирства по искане на прокуратурата на Република България.