Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов определи реформата в съдебната система до сега като мимикрия.
Той настоя за реформа на съдебната система в дълбочина и въвеждане на механизми за отговорност на главния прокурор.

На брифинг след срещата си в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Екатерина Захариева, правосъдния министър Цецка Цачева и началника на кабинета Румяна Бъчварова, Панов настоя за продължаване на съдебната реформа и отново за промени в Конституцията.

Лозан Панов благодари за осъществената институционална среща. „Това е нормален институционален диалог между представители на изпълнителната власт и на съдебната власт„. Той коментира, че искал да запознае премиера и министрите с това, защото смята, че преди две години, за съжаление, не е била направена реформа, включително и конституционна, такава в дълбочина.

Ще има ли реформа в съдебната система, пита Панов преди срещата си с Борисов

Ще има ли реформа в съдебната система, пита Панов преди срещата си с Борисов

Ще настоявам за среща с президента, категоричен шефа на ВКС

„За мен очевидно е, че темата за конституционни промени и законодателни промени трябва отново да бъде поставена и да кажем, че без реформа на Прокуратурата, такава в дълбочина реформа не може да се случи“, посочи Панов.

Той привел примерите с различни казуси от миналото, които били коментирани на срещата – Костинброд, подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт. По думите му тези казуси сочат липсата на механизми за носене на институционална отговорност.

„Всякакви интерпретации за някакви лични конфликти между мен и главния прокурор намирам за неоснователни, внушения за политика също. Определено реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава за съжаление не се случи – ето защо, запознавайки премиера с констатациите на европейските експерти, моля за това темата отново да бъде въведена и в парламента„.

Панов заяви още, че очаква и настоява да има среща с президента, както и с представителите на другите парламентарно представени формации и техните лидери.

„В дълбочина реформата трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа съжалявам, но води до неверие в правосъдието. Не бива по никакъв начин да се политизира или да се представя въпроса като някакъв личностен конфликт. Който и да е главен прокурор било то Никола Филчев или Сотир Цацаров не мисля, че при тези правомощия, при липсата на механизъм за отговорност, можем аз или някой друг да бъдем по-добри. Ето защо трябва да има такива механизми и този път трябва да бъде извървян“, посочи Панов.

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Достатъчно са се упражнявали върху името му

Вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева обаче не се съгласи с думите на Панов. „Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа“, коментира тя. Захариева заяви, че общо споделено е било мнението, че това е една от най-важните реформи, защото българските граждани очакват справедливост, очакват бързина и ефективност в съдебната система.

Захариева припомни, че изменение в Конституцията се прави със 160 депутати и припомни, че до момента основният закон е изменян четири пъти в частта му за съдебна власт.

Тя припомни, че ангажиментът, който правителството е поело още в предизборната кампания, е възможно най-скоро да се изпълнят препоръките от доклада на Европейската комисия – 17 на брой.

Също така да се навакса с препоръките в анализа, който е бил поискан от българското правителство миналата година от петима действащи прокурори от четири държави за реформа в прокуратурата.

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Твърденията му са необективни и несправедливи

„Нашият призив е наистина – нека да работим заедно, нека да гледаме в една посока и нека възможно най-бързо да намалим напрежението и да можем да осъществим тези реформи – не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и не могат повече да чакат справедлива съдебна система“, посочи Захариева.

„Мога да ви гарантирам, че ние няма да симулираме реформи, мимикрия – каквато дума употреби г-н Панов“, категорична бе Захариева.

Захариева бе категорична, че в програмата на мандатоносителя ГЕРБ са разписани законодателни промени, включващи намаляване на парламентарната квота във ВСС. По думите й парламентарната квота би трябвало да е квота на гражданите. „Всяко капсулиране на съдебната система до известна степен няма да доведе до очакваните резултати“, предупреди тя.

Захариева потвърди, че няма да спрат да извършват промените на законодателно равнище, свързани с препоръките от доклада на ЕК. По думите й, ако отново се фокусират върху намаляване на бройката в парламентарната квота на ВСС до петима души – да отложат реформата с още две години или неизвестно до кога.

„Има редица действия, които могат да се извършат на законодателно ниво, включително отпадането на предварителните проверки, препоръките с наказателното преследване, съдебна карта“, коментира Захариева.

Тя се съгласи с Панов, че това е изключително важна реформа, но по думите й не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с Конституцията. „Нямаме против. Но не бива да отлагаме всичко останало“, категорична бе Захариева.

Захариева подчерта, че е много важен изборът на следващ ВСС. Тя призова да не се компрометира процесът още преди да е започнал фактическия избор. Захариева визира скандалите около проведените общи събрания, както и тестването на електронната система за избор на магистрати. Тя попита защо в момента без да има промяна в обстоятелствата, се заговаря че тази система може да бъде манипулирана.

Не бива да поставяме под съмнение всичко. Сами се тласкаме назад„, заяви вицепремиерът Захариева.

Екатерина Захариева подчерта, че мнозинството в парламента няма да чака с другите важни изменения – антикорупционното законодателство, измененията в НПК и изтъкна, че в 17-те препоръки в мониторинговия доклад на ЕК дума не се споменавало за изменение на Конституцията.

Правосъдният министър Цецка Цачева също не се съгласи с Панов относно констатацията му за мимикрия на реформа. Тя посочи, че по време на срещата е апелирала за повече конкретика в това, под което г-н Панов разбира в дълбочина да се работи за съдебната реформа.

„Не бих могла да приема, че това, което е направено до момента с промяната на Конституцията – прекия избор на съдиите, прокурорите и следователите, повече отговорности на инспектората, повече изисквания към магистратите, е мимикрия“, коментира Цачева. Тя призова да не се зачеркват усилията, положени две години. Според нея в прагматичен порядък трябва да се дадат конкретни текстове за това какво се разбира под реформа в дълбочина.

„Само с бланкетни понятия и общи формулировки, ние рискуваме да останем там, където сме в момента“, заяви Цачева.