От 2 октомври е премахната възможността на лекарите в ТЕЛК да пренасочват досиета на пациенти, ако липсва конкретен специалист в комисията. Това съобщават от Пациентски организации „Заедно с теб“, като пациенти са изпратили сигнали до сдружението.

„Заедно с теб“ обръща внимание на министъра на здравеопазването, че в много комисии липсват различни специалисти и лекарите не могат да издадат компетентно решение, особено, ако се касае за по-рядко заболяване и с отмяната на тази опция експертите от Министерството на здравеопазването (МЗ) или ще предизвикат ощетяване на пациентите, което ще доведе до съдебни дела, или ще се получи дълго забавяне, особено през по-тежкия зимен период и хората с увреждания ще останат без нужната им социална подкрепа.

От сдружението настояват да се върне възможността да се пренасочват досиета при липса на специалисти към други комисии в страната, в които има по конкретно заболяване. Има и друго решение, продължава „Заедно с теб“ – електронната система да се пренастрои така, че да изпраща досиета само там, където има нужния специалист за дадено заболяване.

Настояваме незабавно „експертите“ в Министерство на здравеопазването да спрат да си правят експерименти с живота и здравето на пациентите!, настояват от сдружението и посочват, че казусът е консултиран с д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК в София и председател на сдружението на лекарите, работещи в ТЕЛК.

Новият регламент за ТЕЛК - неработещ и за болниците, и за пациентите

Новият регламент за ТЕЛК – неработещ и за болниците, и за пациентите

Сдружението на общинските болници е изпратило свое мотивирано становище по темата