prodanov.07-b514e1d7

Константин Проданов:Внасяме сигнал до главния прокурор и ДАНС да разследват дейността на ДОСТ

 

Днес внасяме сигнал до главния прокурор и до ДАНС за партия ДОСТ. Ние не губим поглед и от каузите, които защитавахме по време на самата изборна кампания. Една такава кауза беше забраната на партията, ръководена от Лютви Местан заради бруталното, грубото вмешателство на Турция през нея във вътрешните работи на България.

Това заяви по време на пресконференция лидерът на  АБВ Константин Проданов. Подаваме сигнала и заради начина, по който тази партия беше финансирана и заради начина, по който висши турски съновници участваха в предизборната ни кампания и агитираха за ДОСТ.

Както обещахме, ние подготвихме сигнал до главния прокурор и Държавната агенция по национална сигурност, с който призоваваме те да се сезират и да разгледат казуса с противоконституционността на ДОСТ, и специално ГП да сезира Конституционния съд, ако всички факти се докажат“, посочи той.

Според Проданов  фактът, че ДОСТ не е участник в 44-тия парламент, не бива да успокоява никого, защото партията се е разминала на косъм с влизането в Народното събрание. „При едни следващи избори, които за мен са много вероятни, напълно възможно е пропуските които са направени да бъдат поправени и ние да имаме партия, която е на ръчно управление от Ердоган в българския парламент. За нас това не трябва да бъде допуснато. На първо място трябва да се разследва дейността на ДОСТ, а след това да се отмени регистрацията й и да се обяви за противоконституционна, ако се докажат връзките й с турската държава“.

Във връзка с темата лидерът на АБВ коментира лаконично призива на ръководството на ДОСТ за касиране на вота.“Наглостта им няма граници. Тя прави сигнала, който ще изпратим до главния прокурор за противоконституционността на ДОСТ още по-актуален“.

======================================

Коалиция „АБВ – Движение 21“ прогнозира нестабилен парламент и кратък хоризонт на новото правителство

 

Photo3 - Copy55 хил. души видяха в нас надеждата за нещо автентично в ляво-център. Ще продължим да се борим за каузите, които ни обединиха.Това становище заявиха по време на пресконференция председателят на ПП АБВ Константин Проданов и зам.-председателят на „Движение 21“ Данаил Георгиев. Двамата определиха резултатите от вота за Коалиция „АБВ – Движение 21“ като неудовлетворителни.  По думите им тепърва предстои те да бъдат подложени на задълбочен анализ. „Благодаря на всички тези, които ни подкрепиха и които работиха заедно с нас в кампанията.

Това са около 55 хил. души, които са гласували по съвест и не се подадоха на страха, купения вот и натиска.  Тези хора видяха в нас надеждата за нещо автентично в пространството ляво-център. Те ни дават основание и да мислим, че ние трябва да продължим напред, въпреки че очевидно няма как другояче да определим резултата, освен като разочароващ и далеч под потенциала и на двете формации, заяви Проданов.

„Причините за резултата на „АБВ – Движение 21“са както вътрешни, така и външни. Но първо ще използвам възможността да благодаря на нашите членове, поддръжници и симпатизанти, хората, с които работихме заедно в тази кампания. Очевидно е, че опитът и стремежът на двете партии да формираме коалиция и алтернатива на статуквото и на двуполюсния модел, базирана на разумни, умерени и прагматични идеи, не получи достатъчно подкрепа от избирателите“, посочи от своя страна Георгиев.

Той определи кампанията като агресивна, без сблъсък на идеи, но за сметка на това ярко популистка, в която водеща роля са имали ГЕРБ и БСП. „Смятаме, че си заслужаваше да се водят дебати по съществени теми“, заяви Георгиев. „Какво следва оттук нататък за Движение 21“? Предстои ни да обсъдим и анализираме в по-широк кръг, както в нашите ръководни органи, така и с членове и симпатизанти, и поддръжници на партията, с които сме в контакт – как, с какво и кога се разминахме с очакванията на нашите избиратели.

Трябва да възстановим доверието на хората, с които започнахме. „Движение 21“ натрупа своята популярност с идеи свързани с премахването на мафията и клиентелата на олигархията от държавната власт и държавните институции, и за прочистване на политиката от корупцията, без изрично да се обявяваме дали сме лява или дясна политическа формация.„Движение 21“ не е проект, който се стреми да вземе един процент и се бори за да го задържи. Ние сме хора, за които смисълът от участие в политиката е да бъдем полезни за обществото, а не да се преборим за вземане на субсидия.“, посочи  Георгиев. Той бе категоричен, че коалирането между двете формации е било правилно решение, защото  то е предопределено от желанието, идеите им в полза на обществото да получат възможност за реализация на законодателно равнище.

Председателят на АБВ Константина Проданов открои  няколко от възможните причини за негативния резултат от вота. По думите му една от тях са огромните изборни машинации, извършени за пореден път в страната.  Той даде пример с редица секции, в които дори е имало членове на комисии от Коалиция  „АБВ-Движение21“ , но в протоколите не е отчетен  нито един глас за обединението. „Те имат на свое разположение и местна власт, механизми за контролиране на вота, за корпоративен вот, срещу това е много трудно малка формация като нашата да се пребори. Ние се опитахме да бъдем активни на полето на идеите.

На фона на общата демагогия и наддаването за народната любов, ние зададохме позитивен тон с конструктивни предложения, но очевидно повече е необходимо, за да бъдеш чут в нашата медийна среда. Кампанията премина под мотото „Дебатът за дебата“, т.е. ще има ли или няма да има дебат между лидерите на двете най-големи формации и къде ще бъде или няма да бъде. Няма как в една такава среда хората да успеят да чуят и разграничат смислените идеи и да отсеят зърното от плявата.

Тази безспорно много неблагоприятна конюнктура беше до голяма степен предопределена и от факта, че обществените очаквания бяха моделирани и подгрявани от месеци насам с внушенията, че единственото интересно нещо, което се случва в публичното пространство, е битката между двете големи партии, как е изключително важно само те да са в окото на публиката и как извън техния резултат нищо друго няма значение. Когато няма идеология, печели технологията и ГЕРБ показаха това“.

В отговор на въпрос Проданов и Георгиев прогнозираха нестабилен парламент и кратък хоризонт на следващото правителство. Според тях заради манипулираната кампания изборите са възпроизвели статуквото, срещу което българските граждани отдавна изразяват категорично недоволство. „Недоверието срещу тези, които за трети път успяха по някакъв начин да се докопат до властта, не е изчезнало. Няма да е далеч моментът, в който отново ще стои пред нас въпросът за предсрочни избори.

Необходимостта първо от автентични леви формации, които защитават автентични леви каузи, продължава да стои с голяма сила. Необходимостта от спиране на разрухата и грабежа на страната също стои с голяма сила, затова ние тази битка ще продължим да я водим“,посочи председателят на АБВ.

Не смятам, че кампанията и стила,по който я водихме заедно с колегите от АБВ бе грешка или, че не бе полезна за хората. Смятам, че начина по който подходихме и политиките които предложихме, начина по който ги излагахме, аргументирахме и защитавахме, ще бъде такъв и за вбъдеще. Смятаме, че този стил на провеждане на кампанията и тези наши приоритети няма да бъдат изменени, защото стоим категорично зад тях“, допълни Данаил Георгиев.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *