Още по темата

  • Разсекретяват доклада за КТБ, но само за депутатите
    Преди 20 часа
  • Цветан Василев: Не съм притеснен от изявленията на Борисов
    Преди 6 дни

„Мажоритарният собственик и акционерите на КТБ са основните виновни лица за това да се стигне до несъстоятелност“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Нова ТВ.

На въпроса кой е откраднал парите от КТБ, депутатът от ДПС Петър Чобанов отговори: „Цветан Василев е организирал цялата тази структура чрез свързани лица, за да може после

банката да не притежава нищо, а той да има тези придобити активи“

По думите му тайният доклад на Alixpartners Services UK LLP е професионално написан и доказва тезата, че

има фирми-бушони,

през които са преминавали кредитите, а в банката да няма никакво обезпечение.

Атанасова каза, че е първият депутат, запознал се с доклада, който вчера бе изпратен в деловодството на парламента.

Вчера министърът на финансите Владислав Горанов го даде в оригинал на английски, за да се избегнат спекулации с превода.

В същото време днес се очаква Цветан Василев да се яви лично в Белградския съд, който ще заседава по искането за екстрадицията му.

„Ако видим сюжетните линии, които Цветан Василев разиграва и разказва в последните дни, от една страна ще видим, че наистина има кредити, които се дължат на банката от фирми, свързани с Пеевски и неговата майка. Но тези кредити са изплатени.

Дори тяхната стойност наистина да е 150 милиона лева, това са 3% от целия кредитен портфейл на банката“, подчерта Чобанов, който беше финансов министър в периода, в който банката фалира.

Той разкритикува ДСБ,

които по думите му са имали депозит от над 2 милиони в банката, а в същото време „все търсят истината и все са морални стожери”.

Десислава Атанасова поясни, че тайният доклад за източването на КТБ може да бъде на разположение на депутатите само в секретната секция на Народното събрание и само на английски език, за да не се получат разминавания при превода.

Малко по-късно в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев

заяви, че докладът на „Аликс партнърс” за КТБ има две цели – граждански производства за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновните.

„Косвените впечатления, които получих са, че за втората цел докладът не върши работа“, заяви съпредседателят на РБ, който е в опозиция. Той призна, че още не го е чел.

Според Йордан Цонев от ДПС

„истината за КТБ отдавна е ясна – банката е управлявана от мажоритарния собственик

и от акционерите като пирамида, вследствие на което са закупувани активи с пари на вложителите и тези активи не са заложени в банката“.

„Аз не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ? Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи“, коментира депутатът.

Следващата стъпка според Цонев е да се разсекрети докладът на „Аликс партнърс“ и

да бъде достояние на медиите и на всички.

Йордан Цонев предположи, че до две седмици това може да стане.