8bda59df9582e3e8f01eed51a240c67d

Кметът на Пловдив e обвиняем за вреди за милион лева

Иван Тотев е с мярка за неотклонение гаранция от 20 000 лева

Иван Тотев, сн: БГНЕС

Срещу кмета на Пловдив Иван Тотев е повдигнато обвинение за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 милион лева, съобщи прокуратурата във вторник.

Според обвинението в периода 30 април – 17 ноември 2014 г., като длъжностно лице и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения във връзка с изграждане на „Зоокът“ в Пловдив.

Процедурата е направена чрез пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки, твърди прокуратурата.

Според обвинението процедурата е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и без стойностна сметка. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на зоокъта с изпълнителя „Запрянови 03“ ООД.

От прокуратурата смятат, че кметът е сторил това с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 милион лева, ощетявайки община Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 20 000 лева.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *