Премиерът Кирил Петков дойде в пленарна зала със закъснение и се похвали пред депутатите на договорения по-евтин газ.

Жечо Станков от ГЕРБ репликира обаче, че нямало как да е така при ограничените доставки от Украйна.

Няма диверсификация, защото газовата връзка с Гърция не е готова, отговори Петков и подчерта, че от там можем да вкарваме цялото количество азерски газ, но строителството не е направено, щото не е имало желание. Въпреки това е договорено, че ще го получим, съобщи премиерът.

Отделно на това имаме една тръба, която трябва да се нарича „Руски поток“, а не по друг начин, щото цяла Северна България не се ползва от нея. Един от основните инструменти на руската външна политика е през корупцията, каза Кирил Петков и корупцията е в енергетиката. Този тип проекти били корупционни. Премиерът освен това подчерта, че Делян Пеевски е в списъка Магнитски и единственото име, което чул в Америка е това на Пеевски.

На тези думи Петков бе обсипан с реплики от опозицията – от начина на водене, до заявки за създаване на отделна парламентарна комисия, която да разследва „турски“/“балкански“ или „руски“ поток, каквато заявка даде лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Страсти и напрежение в парламента за това кой е премиерът

Страсти и напрежение в парламента за това кой е премиерът

Защо отговорил на декларация Василев, а не Кирил Петков, възмутиха се от ГЕРБ

Станислав Анастасов от ДПС пък попита как премиерът е решил, че партията му и Делян Пеевски имат нещо общо с „Южен поток“ или с „Турски поток“, както и с руските интереси. Анастасов го обвини във фактологични неточности и фалшиви новини. За Кирил Петков нито Конституцията, нито законите ,нито България имат значение, според Мустафа Карадайъ, който посочи и че като министър на икономиката Петков в писмен отговор до ДПС казал, че Пеевски нямал нищо общо с Магнитски.

Теменужка Петков от ГЕРБ също излезе на трибуната и обясни, че Балкански поток е построен с решение на Народното събрание и с одобрението на ЕК. Престанете да лъжете, настоя тя.

Цончо Ганев от Възраждане пък обясни, че Южен поток бил спрян след посещението на американски сенатори у нас.

Десислава Атанасова от ГЕРБ критикува обвиненията на Кирил Петков. Според нея той руши авторитета на парламента, обвинявайки депутатите в корупция и поиска от председателя на парламента да влиза в ролята си и да гони след невъзпитани реплики. „Вратата е ей там“, изтъкна народният представител от опозицията, посочвайки на Минчев ъгъла на залата.

Кирил Петков: Два танкера с втечнен газ от САЩ идват през юни

Кирил Петков: Два танкера с втечнен газ от САЩ идват през юни

Готви се договор на „Булгаргаз“ с американска компания да дългосрочни доставки