Петте лица, задържани за купуване на гласове в Несебър, обещавали сладки длъжности на гласоподавалите си. Длъжностите били работа в общинската администрация. Toва стана ясно на брифинг в спецпрокуратурата по казуса „Несебър“.

Припомняме, на 21 октомври бе съобщено, че в Несебър се разследва схема за купуване на гласове.

Ден по-късно ЦИК разреши да бъдат арестувани кандидат-кмет и кандидат-общински съветници.

Според главния прокурор Сотир Цацаров арестите няма да повлияят на изборите.

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Кметът на Несебър все пак ще участва в кметската надпревара

Досъдебното производство е образувано през октомври 2019 г. и е срещу oрганизирана престъпна група с цел извършване на престъпление против политическите права на граждани – предлагане и даване на имотни облаги и парични средства с цел да склонят избирателите да гласуват за тях.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров заяви, че характерното за случая „Несебър“ е, че купуването на гласове се случва на територията на община Несебър, която е известна с това, че не участва по европейските проекти. Около 7 000 души са необходими, за да може съответният кандидат за кмет да бъде избран.

Петимата обвиняеми не са политически ангажирани към нито една от големите политически сили, а към сдружение на местни бизнесмени, които държат да останат в местната власт на всяка цена, отбеляза Петров.

Петимата обвиняеми са неосъждани и са трудово ангажирани, а хората, които са подкупвали, са с невисок социален статус, адресно регистрирани на територията на община Несебър. Всички обвиняеми са задържани за 72 часа и предстои да бъде внесено искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Групата си е имала ръководител, който организирал и контролирал дейността на останалите, говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева, която увери, че прокуратурата е събрала доказателства.

Установено е, че около 20 август един от членовете на престъпната група се срещнал с жител на Свети Влас и поискал да му осигури най-малко 400 гласа за местните избори за определени кандидатите срещу заплащане.

Обвиняемият от Свети Влас предложил за услугата да му се заплати 10 000 лева. Свидетелят следвало да намери още четирима души, които да играят ролята на отговорници, за което те също щели да получат възнаграждение в размер на 5 000 лв., както и престижна хубава работа. За самите гласоподаватели била определена сумата от 100 лева, разкри прокурор Милева.

Участникът в престъпната група поискал от свидетеля да му осигури списък с избирателите, за да се уверят, че не попадат в други списъци с уговорени гласове. Намерени били отговорници, които изготвили списъци с имена на 114 гласоподаватели. Списъкът съдържал имена на бедни хора и на хора, които желаят да продадат гласа си. На отговорниците били раздадени визитки, които от своя страна следвало да раздадат на избирателите.

На гласоподавателите им било обяснено, че трябвало да носят визитките в деня на изборния ден и в тъмната стая да погледнат името, за което трябва да гласуват. При проведени две поредни срещи на бензиностанция един от обвиняемите предал на два пъти паричната сума на свидетеля от 50 лева. Те трябвало да се дадат на гласоподавателите и на отговорниците, отбеляза прокурор Милева.

Събрани са огромни доказателствени материали, разпитани са и 7 свидетели пред съдия. Претърсени са общо 19 адреса. От тях са иззети множество веществени доказателства, тефтери, настолни компютри, мобилни телефони, списъци със саморъчно изписани имена на гласоподаватели и книжа с агитационни материали. Иззети са и са приобщени записи от камери за видеонаблюдение.