Цялата тази информация, звуковият файл, разговорът в кабинета на министъра – в продължение на 17 минути обяснява как да се преправят документите, за да не се плащат неустойки от фирмата изпълнител. Това коментира пред Би Ти Ви депутатът от БСП Елена Йончева.

Тук няма никакъв свян, това е страшното„, настоя тя.

Йончева допълни че според записите министърът на културата Боил Банов предлага да се търсят 33 дни назад, за които да се извадят Акт 10 и Акт 11 с цел спестяване на 700 000 лева неустойки.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Обновена

„Ало, Банов е!“ – Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Бившата журналистка е убедена, че това е моделът „Борисов“, по тази схема се правят далаверите в България и по тази схема функционира цялата държава.

Според Йончева записът е достоверен, защото не става въпрос за отделни фрази, а и документите го потвърждават.

Записът е направен от човек, който е присъствал по време на разговорите и скоро пред съда ще бъде разкрит, като даде показания по делото.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

Не Министерство на културата е инициатор на съдебния процес срещу фирмата изпълнител, а Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ), която установява нередности. Това се е случило през 2015 година, а не по времето, когато изтича анексът към договора.

Аргументите на Министерство на културата и ГЕРБ са несъстоятелни, изтъкна Йончева.

Министерство на културата съди фирмата изпълнител за закъснение от 2016 година, а фалшификацията на документите по думите на Йончева е осъществена през 2015 година.

Боил Банов: Жална ни майка, ако така се печелят избори

Обновена

Боил Банов: Жална ни майка, ако така се печелят избори

Банов разкри изнудване и в МОН

В България проблемът не е корупцията, а големият грабеж„, смята депутатът от БСП и отбеляза, че по данни на Евростат у нас са регистрирани 11 милиарда грабеж на година.

Оставката на Банов няма да промени ситуацията според Йончева, това не е афера или скандал, а престъпление.

Инж. Драгомир Драганов е ръководител на проекта от страна на „Антична Сердика“ и стои от другата страна на слушалката при компрометирания разговор с министъра на културата.

Банов не се страхува от заплахи на келеши

Банов не се страхува от заплахи на келеши

На Банов винаги му светели лампи

Припомняме, че по думите му записът е бил манипулиран. Инж. Росен Колелиев коментира, че договорът с министерството е сключен през април 2015 г., като срокът започва да тече от май същата година. 40 дни след започване на строителството той е написал писмо до МОН, в което се казва, че няма авторски надзор, което прави невъзможно да се съставят задължителни протоколи и актове.

Писмото представлява писмено предизвестие за прекратяване на договора заради неизпълнение на дейностите от страна на възложителя. Удълженията на срока на договора са законови и не ни е нужна допълнителна информация от някого, категоричен беше инж. Колелиев.

От декември 2015 година в становище на Агенцията за обществени поръчки се казва, че има два Акт 10. Според Доклада на АДФИ актовете за периода не са два, а са пет. Дописани са три акта, подчерта Елена Йончева.

Скандалът "Банов" се разраства и в МОН

Скандалът „Банов“ се разраства и в МОН

Взаимни обвинения и проверки си отправят служители на МОН