7acaa4851a679aca0564d2853583d17f.jpg

Изненада: Зорница Русинова ще е новият социален министър вместо Дончев

Зроница Русинова

Досегашният зам.-министър на социалната политика Зорница Русинова ще бъде номинирана за овакантения от Ивайло Калфин пост на министър на труда и социалната политика, съобщи премиерът Бойко Борисов в петък, след като предишния ден парламентарният председател на ГЕРБ Цветан Цветанов води консултации и получи подкрепа за избирането на Томислав Дончев. И Борисов, и Цветанов, отрекоха да има „интрига“ в разминаването, обяснявайки единодушно, че Дончев не можел да поеме социалното министерство, тъй като имал много сериозни отговорности като вицепремиер по еврофондовете.

Според Цветанов е важно, че има парламентарно мнозинство, което може да гласува промяната, независимо от номинацията.

Дончев, който придружаваше премиера по време на посещението му в Лондон в сряда и четвъртък, заяви пред репортери: „Аз предложение нито по телефона, нито в писмен вид съм получавал да изпълнявам подобна функция.”

Той допълни, че по време на полета за Лондон е имал разговори с Борисов за всякакви сценарии, но „вариантът аз да поема подобни функции не е стоял от гледна точка на категоричността, че това би довело до много тежка щета за всички останали ресори.“

Цветанов до последно твърдеше, че „още не говорим за смяна на кандидатурата“

Малко преди премиерът да дойде в парламента и да обяви номинацията на Русинова, Цветан Цветанов не изглеждаше да е наясно с кандидатурата. „Вчерашните разговори, които имах с премиера, Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция, но разбира се, разговорите продължават“, каза той.

„Още не говорим за смяна на кандидатурата. Нека, когато имаме яснота, и имаме предложение, което е внесено от министър-председателя тогава да говорим“, каза още Цветанов. И допълни, че към настоящия момент няма възможност социалният министър да не е от ГЕРБ. Могат да бъдат разглеждани Тотю Младенов и други лица, каза Цветанов и поясни, че „все още не може да се фокусира внимание, тъй като все още се водят разговори.“

Името на бившия социален министър от първия кабинет на ГЕРБ Тотю Младенов, който по настоящем е съветник на премиера, бе лансирано заедно с това на Томислав Дончев още след оставката на Калфин, но повечето депутати от ГЕРБ бяха на мнение, че изборът ще падне на Дончев.

Пристигайки в парламента, Борисов обяви, че Русинова ще е номинацията. Тя била подкрепена от Патриотичния фронт, а Дончев има други важни ангажименти.

Русинова ръководеше европорграмата, която тръгна с фалстарт

Русинова е от квотата на ГЕРБ и единствена не напусна поста си след оттеглянето на Калфин. Тя беше зам.-министър на труда и социалната политика в първия кабинет на ГЕРБ. Отговаря за оперативната програма „Човешки ресурси“, която отчете 100% усвояване на средствата за изминалия програмен период. Смята се за доверен човек на Томислав Дончев.

Програмата тръгна с фалстарт, заради скандална схема за наемане на безработни от бизнеса. Парите от 8 млн. лв. бяха раздадени в рамките на няколко часа, без да бъдат спазени правилата. Сред победителите имаше специално създадени фирми, месеци преди старта на процедурата. Средства бяха отпуснати дори на Кирил Домусчиев за футболния клуб „Лудогорец„, който едва ли се нуждае от финансово подпомагане от европейските фондове. Преди дни схемата беше пусната с увеличен бюджет от 30 млн. лв. и с нови правила.

За мен е важно, че имаме парламентарно мнозинство, което може да гласува промяната в кабинета, коментира Цветан Цветанов преди обявяването на решението на Борисов.

Накрая медиите се оказаха отговорни за разминаването

Премиерът пък обясни пред журналисти, че Дончев е отказал поста заради многото си ангажименти. Той има отношение по три ресора – еврофондовете, енергетиката и икономиката. Ако станел министър, нямало да има време за тях. Затова щял да помага на Русинова по европейските проекти на ведомството.

На въпрос защо е имало разминаване между имената и защо Дончев не иска, Борисов посочи, че в България медиите са 100% свободни и не можел да се меси в тяхното „очакване“ един или друг да стане министър. „От мене да сте чули нещо по темата“, добави той, имайки предвид изказването на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че получил заръка от Борисов да търси парламентарна подкрепа за номинацията на Дончев за социален министър. „Още повече, че Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група“, уточни той.

В четвъртък шефът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов съобщи, че номинацията на партията ще бъде именно Томислав Дончев. Цветанов обясни още, че премиерът „го е натоварил да проведе политически консултации с партиите от коалицията“, а всички те са дали своето съгласие за Дончев.

В петък Цветанов се оправда, че е изпълнител това, за Борисов го „оторизирал“ – да проведе консултации и да осигури парламентарна подкрепа.

Може ли Дончев да откаже?

Въпреки това обаче Борисов отново намекна, че става дума за медийни спекулации. „Понеже в Лондон английският хумор на мене много ми допада, така се позаблявах с вашите очаквания“, обърна се премиерът към журналистите и добави, че Томислав Дончев „е от войниците на ГЕРБ, той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз като правителство му кажем, така че тези, които се опитват да си направят на мой гръб някоя реклама, изобщо не е вярно.

Радан Кънев: Борисов подготвя Дончев за премиер

Съвсем друго тълкувание на ситуацията пък даде лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Предполага се, че мотивът на министър-председателя да не предложи Томислав Дончев за социален министър е, че той го подготвя за премиер, в случай че Борисов стане президент, смята той. Пред „България он еър“ Кънев заяви, че „Томислав Дончев е силен политически лидер, доказан и с нескрити премиерски амбиции, отвъд ерата Борисов“.

„Тези, които се опитват да направят на мой гръб някоя реклама, това не е вярно“, каза Борисов в коментар на думите на Кънев. По-рано през деня ДСБ-лидерът попита във Фейсбук дали Дончев“ сега е путинист, или просто трезвомислещ?“. „Не става въпрос за отказ“, повтори Борисов.

Дончев: Ако един човек става за всичко, той по всяка вероятност не става за нищо

„Мога да се съглася или да откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма, когато става дума за такива тежки отговорности“, коментира Дончев пред репортери в петък. „Само да напомня – освен еврофондовете аз имам ангажименти и към икономиката, особено към енергетиката. Няколко проекта, свързани особено с газовия сектор, ги движа едва ли не на ръчно управление. Така че от това би пострадало всичко останало, което правя“, каза вицепремиерът.

„Да, с министър-председателя коментирахме и вчера по време на полета и днес подобни сценарии. Вариантът аз да поема тези функции не е стоял. От гледна точка на категоричността, че това, би довело до тежка щета за всички останали ресори. А и простете, ако един човек става за всичко, той по всяка вероятност не става за нищо“, заключи Дончев.

Той допълни, че му е трудно да обясни откъде се е получило това недоразумение и увери, че не е разговарял с Цветанов.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *